İsviçre

İsviçre Bayrağı
Yüz ölçümü: 41 293 km²
Nüfusu: 7,5 milyon
İdare şekli: Cumhuriyet
Başkenti: Bern
Resmi dili: Almanca, Fransızca, İtalyanca
Dini: Hristiyanlık

Küçük bir saha kaplayan İsviçre'nin kuzeyinde Almanya ve Fransa doğusunda Avusturya ve Liechtenstein (Lihtenştayn), batısmda Fransa ve güneyinde İtalya bulunur.

İsviçre Tarihi


İsviçre'de kurulan kantonlar, Avrupa'da etkin olan güçlü devletlerin hâkimiyetinde kalmışlardır. 1800'lü yılların ortalarında kantonlar bir araya gelerek başkenti Bern olan federal bir devlet oluşturdular. Bu ülke daima tarafsız kalmış, savaşlara girmemiştir.

İsviçre'nin Yüzey Şekilleri


Alp dağlan üzerinde kurulmuş yüksek ve engebeli bir ülkedir. Ülkedeki Alp dağlarının yüksek zirveleri 4000 m'yi aşar. Buradaki dağlık alanlar, Dördüncü Jeolojik Zaman'ın buzul döneminde buzullarla kaplanmıştır. Buzulların hareket etmesiyle dağların yüksek kesimlerinde çanaklar (sirk) ve "U" şeklinde vadiler oluşmuştur. Bunlann içinin su ile dolması sonucu çok sayıda göl meydana gelmiştir. Belli başlı göller; Cenevre, Leman ve Konstanz dır. Tuna, Ren ve Po nehirleri Alplerden kaynaklannı alır.


Daha Büyük Görüntüle

İsviçre'nin İklimi ve Bitki Örtüsü


Yüksek ve denizden uzak olan ülkede karasal iklim egemendir. Kışlar çok soğuk, yazlar serin geçer. Bütün mevsimlerde az çok yağış düşer. Kışın Alplerin kaim kar örtüsü ile kaplanmasından dolayı kayak sporlan yapılır. Dağların alçak eteklerinde geniş yapraklı, yükseklerde iğne yapraklı ormanlar görülür.

İsviçre'nin Nüfusu ve Yerleşmesi


İsviçre'de genel olarak kültürleri farklı üç etnik toplum yaşamaktadır. Halkın büyük bir bölümü (% 73,5) Almanca konuşur. Bunu; Fransızca, İtalyanca ve çok az olarak diğer diller takip eder. Almanca konuşan nüfus, çoğunlukla ülkenin kuzeydoğusunda Almanya'ya yakın kantonlarda ve Bern'dedir. Son yüzyıl içinde ülkenin nüfusu dışarıdan gelen göçmenlerin etkisi ile üç misli artmıştır. Ülkede; Güney Avrupa, özellikle İtalya ve Kuzey Afrika'dan gelmiş göçmenler yaşar. İsviçre'de 36 bin civarında Türk işçisi de bulunur. Göçle gelen nüfus, ülke nüfusunun altıda birine yakındır. Önemli kentleri; Zürih, Bern, Basel (Bazıl) ve Cenevre (Cenevr)'dir.

Başkent Bern’de bulunan Federal Saray


İsviçre Ekonomisi


Küçük ve dağlık bir ülke olmasına karşın Orta Avrupa'nın sosyal ve ekonomik yönden gelişmiş ülkesidir. Ülkede yakın yıllara kadar tarım ve el sanatlarına dayanan ekonomik sistem hâkimdi. Ancak, uygulanan modern teknoloji sayesinde günümüzde milli geliri yüksek ülkeler arasına girmiştir. Ülke arazisinin onda birinde tarım yapılır. Geriye kalanı orman ve çayırlarla kaplıdır. Tarımda çalışan nüfus, faal nüfusun % 5'ini oluşturur. Bütün olumsuz tabiat şartlarına rağmen tarımdan elde edilen üretim fazladır. Başlıca tarım ürünleri; buğday, çavdar, arpa, yulaf, mısır ve patatestir. İsviçre'de hayvancılık gelişmiş olup bol miktarda süt ve süt ürünleri (peynir, tereyağı, süt tozu) üretilir.

Maden yatakları yönünden fakirdir. Ancak, bol miktarda kaya tuzu bulunur. Ülkenin ihtiyacı olan enerji, hidroelektrik ve nükleer santrallerden sağlanır. Buna karşılık İsviçre dış ülkelerden aldığı ham maddeleri işleyerek sanayi alanında ilerlemiştir. Sermaye (para) birikimi, halkın özel maharet ve yeteneği İsviçre'nin sanayileşme ve zenginleşmesinde etkili olmuştur. Şöyle ki el emeği ile monte edilen saat, optik ve ölçü aletleri, el işlemesi ürünler, dünyanın birçok ülkesinde alıcı bulmaktadır. İsviçre'de makine (demir yolu ekipmanları, dokuma makineleri, her çeşit alet) ve çeşitli elektrikli aletler (jeneratör ve motor) üretilmektedir. Bunun yanında kimya (gübre, boya, parfümeri, kâğıt, sentetik kauçuk), gıda, dokuma, çimento sanayii de gelişmiştir. Avrupa ve Akdeniz ülkelerini birbirine bağlayan kara yolu, demir yolu, enerji ve petrol boru hatları, İsviçre'den geçmektedir.

İsviçre'nin diğer önemli bir özelliği, çok gelişmiş ve güvenilir bankacılık sisteminin olmasıdır. Cenevre, Basel ve Zürih, dünyanın önemli finans merkezleri arasındadır.

Tarihi eserler, tabiat güzellikleri ve özellikle kış sporları, İsviçre turizminin gelişmesine önemli katkı sağlamaktadır. Ülke, uluslar arası alanda düzenlenen önemli siyasi, ekonomik ve bilimsel toplantılara ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca dünya ölçüsündeki bazı önemli kuruluşların (Kızıl Haç, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler) temsilcilikleri ve merkezleri de İsviçre'de bulunmaktadır.

Türkiye ile İsviçre arasında ticari ilişkiler iyidir. Türkiye, İsviçre' den elekrikli makineler, hassas ölçü ve tartı aletleri, bazı kimyasal maddeler almaktadır. Bu ülkeye; gıda (sebze, meyve), konfeksiyon, demir-çelik ürünleri ve tütün satmaktadır.

Yorumlar

  1. Bence çok güzel bir site, ben çok sevdim. Derslerime yardımcı oldu . Siz de deneyin bence.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri