11. Sınıf Coğrafya 2. Dönem 1. Yazılı Soruları | B Grubu

1- Ülkemizde nadasa ayrılan tarım alanlarının oranını azaltmak için, aşağıdaki tedbirlerden hangisinin en öncelikle yapılması gerekir?

A) Gübre kullanımının yaygınlaştırılması
B) Kaliteli tohum kullanılması
C) Toprak bakımının iyi yapılması
D) Makine kullanımının yaygınlaştırılması
E) Sulama imkânlarının geliştirilmesi

2- Sonbaharda ekilen buğdayın Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde farklı zamanlarda olgunlaşması, sıcaklıkla aşağıdakilerden hangisi arasındaki ilişkiyi gösterir?

A- Denize yakınlık
B- Yağış miktarı
C- Toprak çeşidi
D- Enlem
E- Yükselti

3- Türkiye’de haşhaş, arpa ve benzeri tarım ürünlerinin fiyatları kararlı bir şekilde artarken, sebze ve meyve gibi ürünlerin fiyatı üretime bağlı olarak yıldan yıla iniş çıkışlar gösterir.

Aşağıdakilerden hangisi bu fiyat kararsızlığını azaltabilir?

A- Ekim alanlarını genişletme
B- Kurak yıllarda sulama olanağı sağlama
C- Üreticiye tohum ve kredi sağlamak
D- Destekleme alımları yapma
E- İyi bir ulaşım ağı kurma

4- Aşağıdaki haritada işaretleri Daire, Yıldız, Üçgen ile belirtilen üç ayrı tarım ürününün Türkiye'deki başlıca yetişme alanları gösterilmiştir.



Bu üç ürün aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak gösterilmiştir?

Daire, Yıldız, Üçgen ( sıralama bu şekilde olacak)

A) Turunçgil –Şekerpancarı - Çay
B) Çay – Pamuk - Zeytin
C) Muz - Buğday - Çay
D) Yerfıstığı - Buğday - Fındık
E) Susam - Tütün - Ayçiçeği

5- Aynı iklim bölgesinde doğal olarak yetişmesi en zor olan bitki çifti aşağıdakilerden hangisidir?

A- Zeytin-çay
B- Pamuk-buğday
C- Buğday-tütün
D- Tütün-pamuk
E- Çay-fındık

6- Aşağıdaki haritada Türkiye’deki baklagil üretim sahaları verilmiştir?



Baklagil tarımının iç bölgelerde yoğunlaşmasının nedeni, aşağıdakilerden hangisidir?

A- Bu bölgelerde yaz kuraklığının belirgin olması
B- Bu bölgelerde tarım alanlarının geniş olması
C- Tarım makinelerinin bu bölgelerde çok kullanılması
D- İç bölgelerde sulama sorunun çözümlenmiş olması
E- Kış sıcaklıklarının düşük olması

7- Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’de narenciye tarımının yaygın olduğu yörelerde görülen iklimin temel özelliğidir?

A- Yazın sıcak, kışın çok soğuk olması
B- Sıcaklığın bütün yıl sıfır derecenin üzerinde olması
C- Yaz mevsiminin ılık ve yağışlı olması
D- İlkbaharın çok sıcak, sonbaharın ılık olması
E- Ocak, Şubat aylarında sıcaklığın sıfır derecenin altına inmesi

8-Tarım bölgelerinde tarımsal verimliliği artırmak için, aşağıdaki yöntemlerden hangisinin geçerli olduğu söylenemez?

A- Nadasa bırakma
B- Sulama imkanlarının geliştirilmesi
C- Toprağın uygun yöntemlerle işlenmesi
D- Toprağın ıslahı ve bakımı
E- Gübreleme ve ilaçlamanın yapılması

9-Buğday tarımının Akdeniz ve Ege kıyılarında az olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A- Yaz kuraklığının olması
B- Yağış rejiminin düzensiz olması
C- Tüketimin yaygın olmaması
D- Kışların ılık geçmesi
E- Ekonomik değeri yüksek tarım ürünlerinin yetiştirilmesi

10- Bir yerde iklim, toprak koşulları veya ekonomik koşullar gibi nedenlerle bir bitki türü yaygın olarak yetiştiriliyorsa, böyle bitkilere o yöre için "monokültür bitkisi" denir.

Bu tanıma göre, aşağıdakilerin hangisinde verilen tarım bitkisi, karşısında verilen yöre için bir monokültür bitkisi değildir?

Bitki Yöre
A-Zeytin Edremit Körfezi
B-Çay Rize
C-Fındık Ordu-Giresun Yöresi
D-Ayçiçeği Ergene Havzası
E-Pamuk Antalya Yöresi

11- Karadeniz kıyı kesiminde pamuk, buğday ve arpa gibi temel ürünlerin tarımının yapılamamasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A- Yağışın yıl içindeki dağılımı
B- Tarım alanlarının daha karlı ürünlere ayrılması
C- Tarım alanlarının yetersiz olması
D- Halkın beslenme alışkanlığı
E- Yıllık sıcaklık ortalamasının yetersiz olması

12-Aşağıdakilerden hangisi Türkiye tarımının özelliklerinden değildir?

A- En geniş ekim alanına sahip tarım ürünü buğdaydır.
B- Kıyılarda kış ılıklığı isteyen ürünler yetiştirilir
C- Miras yoluyla tarım toprakları parçalanmıştır
D- Tarım sektöründe çalışan nüfus oranı artmaktadır
E- Nüfusun yarıya yakını geçimini tarımdan sağlar

13-Arpa ve buğday gibi ürünlerin üretim miktarları yıldan yıla değişiklik gösterirken tütün, çay,haşhaş gibi ürünlerin üretim miktarının pek değişikliğe uğramaması aşağıdakilerden hangisinden kaynaklanır?

A- Nemli iklim bölgelerinde yetişmesi
B- Modern tarım yöntemleriyle yetiştirilmesi
C- Verimli topraklarda yetişmeleri
D- Üretim alanlarının devlet tarafından belirlenmesi
E- Dışarıya ihraç edilmeleri

14-Türkiye’de, tarım alanlarında kullanılan traktör sayısı ne denli artarsa artsın, tarım alanında hayvan gücüne duyulan gereksinim tümüyle ortadan kalkmayacaktır.

Bu görüşün doğruluğu, aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?

A- Traktör kullanımıyla ilgili bilgi eksikliğinin sürüp gitmesine
B- Traktörden,toprak işleme dışındaki amaçlarla da yararlanılmasına
C- Hayvan gübresine duyulan gereksinimin sürmesine
D- Tarım alanlarından bir bölümünün traktörle işlenemeyecek durumda olmasına
E- Hayvancılığın, ülke ekonomisinde önemini korumasına

15-Türkiye, genel olarak tarım üretimi kendi kendine yetebilen ve bir ölçüde tarım ürünlerinde fazlası
olan bir ülkedir?

Bu oluya dayanarak ileri sürülen “Tarım için ayrılan kaynaklardan bir kısmının sanayiye aktarılması gerekir” önerisine, Türkiye koşullarında aşağıdakilerden hangisi uygun bir itiraz olur?

A- Tarıma ayrılan kaynaklarla Türkiye’de yetişmeyen ürünler yetiştirilebilir
B- Tarım ürünleri, sanayi ürünlerinden daha karlıdır
C- Nüfusun hızla artması, tarımdaki üretimi kısa sürede yetersiz kılabilir
D- Tarıma ayrılan kaynaklarla, tarım alanları genişletilebilir.
E- Dış satımda sanayi ürünlerinin payı tarım ürünlerininkinden fazladır; kaynak aktarımı gerekmez.

16-Tarımda makine kullanımı önemli ölçüde verim artışı sağlamasına rağmen, Türkiye’de hayvan gücünden yararlanma ve basit araçların kullanımı sürmektedir.

Tarımda tümüyle makineleşmeye geçilememiş olmasında, aşağıdakilerden hangisinin önemli bir rolü yoktur?

A- Tarım alanlarının bir kısmının makineli tarıma elverişsiz olması
B- Tarım çalışmalarının kısa süreli olması
C- Makine fiyatlarının bazı üreticilerin ödeme gücünün üstünde olması
D- Kırsal kesimde, işgücünün daha ucuz olması
E- Makineli tarımın ekonomik olmayacağı kadar küçük işletmelerin bulunması

17- Yetişme alanları dikkate alındığında, aşağıdaki bitkilerden hangisinin soğuğa en dayanıklı olduğu söylenebilir?

A- Zeytin
B- İncir
C- Portakal
E- Üzüm
E- Muz

18- Ülkemizde bazı tarım ürünlerinin ekim veya üretim alanları devlet tarafından sınırlandırılmaktadır.

Aşağıdakilerden hangisi bu tarım ürünlerinden birisi değildir?

A) Haşhaş
B) Çay
C) Kenevir
D) Tütün
E) Çeltik

19- Aşağıdaki grafikte, 1970-1990 yılları arasında Türkiye topraklarında orman alanları ile ekilen ve nadasa bırakılan alanlar gösterilmiştir.



Yalnızca bu grafikteki bilgilere dayanarak, aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A- Orman alanları, ekilen alanlardan daha fazladır
B- Nadas alanlarının bir kısmı sanayiye ayrılmıştır
C- Orman alanları aynı kalırken ekim alanlarında bir artış görülmektedir
D- Nadasa ayrılan alanlarda azalma görülmektedir
E- Nadasa ayrılan alanlar orman alanlarının yarısından fazladır

20- Türkiye’de tarıma elverişli alanların bir kısmı sanayi kuruluşları ve kent alanları içinde kalmakta, gün geçtikçe tarım için daha elverişsiz olan çayır ve meralar ile orman alanları tarım topraklarına dahil edilmektedir. Bu durumun sonuçları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

A- Erozyonun hızlanması
B- Tarımda verimin düşmesi
C- Doğal bitki türlerinin yok olması
D- Sulanabilir tarım alanlarının genişlemesi
E- Doğal çevrenin kirlenmesi

21- Akdeniz ve Karadeniz ikliminin özelliklerini en iyi tanıtan bitki çifti hangisidir?

A- Buğday-Mısır
B- Fındık-Zeytin
C- Pamuk-Tütün
D- Fındık-Çay
E- Mısır-Tütün

22-Türkiye’de yetişme alanı en dar olan bitki, aşağıdakilerden hangisidir?

A- Buğday
B- Tütün
C- Pancar
D- Zeytin
E- Elma

23-Şeker pancarı tarladan söküldükten sonra uzun süre bekletilmeden işlenmesi gereken bir endüstri bitkisidir.
Aşağıdakilerden hangisi, bu gerekliliği karşılayıcı bir önlem olabilir?

A- Şeker pancarı üretiminin devletçe desteklenmesi
B- Şeker fabrikalarıyla üretim alanlarının yakın olması
C- Şeker pancarının sulak yerlerde yerleştirilmesi
D- Üretim alanlarının sınırlı olması
E- Aynı tarlaya iki yılda bir ekim yapılması

24-Genelde iklim koşulları bakımından sebze tarımına en az elverişli olan bölge aşağıdakilerden hangisidir?

A- Doğu Anadolu Bölgesi
B- Akdeniz Bölgesi
C- İç Anadolu Bölgesi
D- Karadeniz Bölgesi
E- Marmara Bölgesi

25- Çukurova’da yetişen pamuk, yükseltisinin fazla olması nedeniyle İç Anadolu’da yetişmez. Yükselti pamuğun yetişmesini neden engeller?

A-Kar yağışlarını artırdığından
B-Sıcaklığı düşürdüğünden
C-Buharlaşmayı azalttığından
D-Akarsu düzenini bozduğundan
E-Erozyonu hızlandırdığından

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri