11. Sınıf Coğrafya 2. Dönem 1. Yazılı Soruları | A Grubu
1- Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’de yer şekillerinin ekonomiyi olumsuz etkilemesinin sonuçlarından değildir?
A- Doğu Anadolu’da tarım imkanlarının sınırlı olması
B- Yol yapım ve bakımının pahalıya mal olması
C- İç Anadolu’da tarım ürünü çeşidinin az olması
D- Doğu Karadeniz’de makineli tarımın gelişmemiş olması
E- Kıyılardaki düzlüklerde tarım ürünün çeşidinin ve veriminin fazla olması
2- Türkiye’de ekili-dikili alanların 3/4'ü tahıl tarımına ayrılmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi, tahıl tarımının yaygın olduğu bölgelerin ortak özelliklerinden biri değildir?
A- Yağışların az olması
B- Yaz kuraklığının belirgin olması
C- Sulamanın yetersiz olması
D- Kuru tarımın yapılması
E- Tarım alanlarının geniş olması
3- Türkiye’de, kurak geçen bir yıl içinde aşağıdakilerin hangisinde azalma olması beklenmez?
A- Ekili-dikili alanların yüzölçümünde
B- Tarımsal üretimin miktarında
C- Otlakların veriminde
D- Akarsu debilerinde
E- Taban suyu seviyelerinde
4- Don olayı çok az görülen ve yaz kuraklığı olmayan yerlerde yetişebilen bir bitki, aşağıdaki haritada numaralarla gösterilen alanların hangilerinde yetiştirilebilir?
A- I ve II
B- I ve V
C- II ve III
D- III ve IV
E- IV ve V
5- Bir bölgede yaygın ve yoğun olarak makineli tarım yapılması, tarım alanlarının geniş ve engebeliliğin az olmasına bağlıdır.
Buna göre, aşağıdaki bölgelerin hangisinde makineli tarımın en yaygın olması beklenir?
A- Antalya Bölümü
B- Güney Marmara Bölümü
C- Doğu Karadeniz Bölümü
D- Yukarı Murat-Van Bölümü
E- Yukarı Kızılırmak Bölümü
6- Toprağın verimini artırmak ve tarımı geliştirmek için aşağıdakilerden hangisi gerekli değildir?
A- Tohum ıslahı
B- Gübreleme
C- Sulama
D- Tarımda makineleşme
E- Üretici sayısını artırma
7- "Ülkemiz tarımının yaz mevsiminde en büyük problemi sulamadır."
Aşağıdaki hangi tarımsal ürünün yetiştirildiği sahada bu probleme rastlanmaz?
A– Haşhaş
B– Çay
C– Turunçgil
D– Üzüm
E– Mercimek
8- Karadeniz Bölgesi’nin karakteristik tarım ürünleri aşağıdakilerden hangisinde sıralanmıştır?
A- Buğday, fındık, ayçiçeği, üzüm
B- Keten, mısır, arpa, zeytin
C- Mısır, fındık, çay, tütün
D- Şeker pancarı, tütün, buğday, patates
E- Mısır, çay, incir, pamuk
9- Türkiye’de doğal koşulları bakımından arpa üretimine en az elverişli bölge aşağıdakilerden hangisidir, neden?
A- Güneydoğu Anadolu. Çünkü güneyden gelen sıcak rüzgarlara açıktır.
B- Doğu Anadolu. Çünkü, kışları çok soğuk geçer
C- Doğu Karadeniz. Çünkü her mevsimi yağışlıdır
D- İç Anadolu. Çünkü, kurak mevsimi uzundur
E- Marmara. Çünkü, yükseltisi azdır
10- Aşağıda verilen bölümlerin hangisinde araziler daha çok buğday tarımına ayrılmıştır?
A- Konya Bölümü
B- Kıyı Ege Bölümü
C- Orta Karadeniz Bölümü
D- Orta Fırat Bölümü
E- Güney Marmara Bölümü
11- Aşağıdaki tarım ürünlerinin hangi ikisinin aynı bölgede yetiştirilmesi, iklim nedeniyle güçleşir?
A– Ayçiçeği – mısır
B– Üzüm – pamuk
C– Tütün – buğday
D– Pamuk – çay
E– Pirinç – turunçgil
12- Aynı iklim bölgesinde doğal olarak yetişmesi en zor olan bitki çifti aşağıdakilerden hangisidir?
A- Zeytin-çay
B- Pamuk-buğday
C- Buğday-tütün
D- Tütün-pamuk
E- Çay-fındık
13- Türkiye’de seracılığın Akdeniz ve Ege Bölgelerinde daha yaygın olmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A- Güneşli gün sayısının fazla olması
B- Kış mevsiminin yağışlı geçmesi
C- Toprağın verimli olması
D- Tarımsal nüfusun fazla olması
E- Sulama imkanlarının gelişmiş olması
14- Yetişme alanları dikkate alındığında, aşağıdaki bitkilerden hangisinin soğuğa en dayanıklı olduğu söylenebilir?
A- Zeytin
B- İncir
C- Portakal
E- Üzüm
E- Muz
15- Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’de narenciye tarımının yaygın olduğu yörelerde görülen iklimin temel özelliğidir?
A- Yazın sıcak, kışın çok soğuk olması
B- Sıcaklığın bütün yıl sıfır derecenin üzerinde olması
C- Yaz mevsiminin ılık ve yağışlı olması
D- İlkbaharın çok sıcak, sonbaharın ılık olması
E- Ocak, Şubat aylarında sıcaklığın sıfır derecenin altına inmesi
16- Aşağıdaki haritada bir tarım ürününün yetiştiği başlıca yerler ve bu ürünü işleyen fabrikalar gösterilmiştir.
Bu ürün aşağıdakilerden hangisidir?
A- Şekerpancarı
B- Tütün
C- Üzüm
D- Fındık
E- Pamuk
17- Aşağıdaki Türkiye haritasında Kare, Daire, Üçgen sembolleriyle gösterilen ürünler sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?
Kare, Daire, Üçgen
A- Çay Pamuk Ayçiçeği
B- Turunçgil Çay Fındık
C- Çay Pirinç Ayçiçeği
D- Fındık Mısır Tütün
E- Pamuk Pirinç Tütün
18- — Her mevsimi yağışlı
— Güneşli gün sayısı az
— Kışları ılık
Yukarıda özellikleri verilen yöre aşağıdaki ürünlerden hangisinin tarımı için elverişlidir?
A- Buğday
B- Pirinç
C- Zeytin
D- Çay
E- Pamuk
19- Aşağıdaki haritada, bir tarım ürününün Türkiye’deki üretim alanları gösterilmiştir.
Buna göre, üretim alanı gösterilen tarım ürünü aşağıdakilerden hangisidir?
A- Zeytin
B- Çay
C- Fındık
D- Mısır
E- Tütün
20- Marmara Bölgesi’nde yetiştirilen başlıca ürünler, aşağıdakilerden hangisinde bir araya getirilmiştir?
A- Buğday, fındık, çay,tütün
B- İncir, üzüm, zeytin,çay
C- Ayçiçeği, mısır, pancar, tütün
D- Buğday, arpa, pamuk, meyve
E- Pamuk, pirinç, muz, turunçgiller
21- Aşağıdaki haritada bir tarım ürününün Türkiye'deki dağılış alanları belirtilmiştir.
Buna göre bu tarım ürününün yetiştirildiği yerler için aşağıdakilerden hangisi söylenirse en doğru olur?
A- Kış mevsiminin ılık geçtiği
B- Kireçli toprakların yaygın olduğu
C- Yağış miktarlarının fazla olduğu
D- Ekvatora yakın olduğu
E- Yağışın yıl içerisindeki dağılışının düzenli olduğu
22- Orta Karadeniz Bölümünde tarımın Karadeniz Bölgesi’nin diğer bölümlerinden daha fazla yapılmasında ve ürünlerin daha çeşitli olmasında, aşağıdakilerden hangisi en az etkilidir?
A- Yüzey şekillerinin daha az engebeli olması
B- Tarım alanlarının daha geniş olması
C- Yaz yağışlarının daha az olması
D- Ulaşımın daha kolay olması
E- Deniz etkisinin daha geniş alanlarda görülmesi
23- Marmara Bölgesi’nde ekili dikili toprakların oranı öteki bölgelerden fazladır. Buna rağmen Marmara Bölgesi öteki bölgelerden tarım ürünleri alır.
Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A- Nüfusun fazla oluşu
B- ürünlerde çeşit azlığı
C- Toprakların verimsizliği
D- İklimin elverişsizliği
E- Sulanabilen alanların azlığı
24- Haritada haşhaş tarımı yapılan yörelerin dağılışı verilmiştir.
Türkiye’de haşhaş tarımı ile ilgili yapılan yorumlardan hangisi yanlıştır?
A- İç batı Anadolu ve Göller yöresinde ekim alanı sınırlandırılmıştır.
B- Alıcı devlettir.
C- Ticari değeri önemlidir.
D- Ülkenin doğal şartlarına uyumsuzdur.
E- İlaç endüstrisinde hammadde olarak kullanılır.
25- Aşağıdaki grafikte 1989–1996 yılları arasında, Türkiye’deki pamuk ve tütün üretim miktarları verilmiştir.
Yukarıdaki grafikte 1989–1996 yılları arasında, Türkiye’deki pamuk ve tütün üretim miktarları verilmiştir.
Grafikteki bilgilere dayanarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A- Pamuk üretimi bütün yıllarda tütün üretiminden fazladır.
B- Tütün üretimindeki dalgalanma daha azdır.
C- Tütünden alınan verim bütün yıllarda, pamuktan alanın verimden daha fazladır.
D- Tütün üretimindeki en hızlı düşüş 1993–1994 yılları arasındadır.
E- Pamuk üretimi en fazla 1989 yılında gerçekleşmiştir.
A- Doğu Anadolu’da tarım imkanlarının sınırlı olması
B- Yol yapım ve bakımının pahalıya mal olması
C- İç Anadolu’da tarım ürünü çeşidinin az olması
D- Doğu Karadeniz’de makineli tarımın gelişmemiş olması
E- Kıyılardaki düzlüklerde tarım ürünün çeşidinin ve veriminin fazla olması
2- Türkiye’de ekili-dikili alanların 3/4'ü tahıl tarımına ayrılmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi, tahıl tarımının yaygın olduğu bölgelerin ortak özelliklerinden biri değildir?
A- Yağışların az olması
B- Yaz kuraklığının belirgin olması
C- Sulamanın yetersiz olması
D- Kuru tarımın yapılması
E- Tarım alanlarının geniş olması
3- Türkiye’de, kurak geçen bir yıl içinde aşağıdakilerin hangisinde azalma olması beklenmez?
A- Ekili-dikili alanların yüzölçümünde
B- Tarımsal üretimin miktarında
C- Otlakların veriminde
D- Akarsu debilerinde
E- Taban suyu seviyelerinde
4- Don olayı çok az görülen ve yaz kuraklığı olmayan yerlerde yetişebilen bir bitki, aşağıdaki haritada numaralarla gösterilen alanların hangilerinde yetiştirilebilir?

A- I ve II
B- I ve V
C- II ve III
D- III ve IV
E- IV ve V
5- Bir bölgede yaygın ve yoğun olarak makineli tarım yapılması, tarım alanlarının geniş ve engebeliliğin az olmasına bağlıdır.
Buna göre, aşağıdaki bölgelerin hangisinde makineli tarımın en yaygın olması beklenir?
A- Antalya Bölümü
B- Güney Marmara Bölümü
C- Doğu Karadeniz Bölümü
D- Yukarı Murat-Van Bölümü
E- Yukarı Kızılırmak Bölümü
6- Toprağın verimini artırmak ve tarımı geliştirmek için aşağıdakilerden hangisi gerekli değildir?
A- Tohum ıslahı
B- Gübreleme
C- Sulama
D- Tarımda makineleşme
E- Üretici sayısını artırma
7- "Ülkemiz tarımının yaz mevsiminde en büyük problemi sulamadır."
Aşağıdaki hangi tarımsal ürünün yetiştirildiği sahada bu probleme rastlanmaz?
A– Haşhaş
B– Çay
C– Turunçgil
D– Üzüm
E– Mercimek
8- Karadeniz Bölgesi’nin karakteristik tarım ürünleri aşağıdakilerden hangisinde sıralanmıştır?
A- Buğday, fındık, ayçiçeği, üzüm
B- Keten, mısır, arpa, zeytin
C- Mısır, fındık, çay, tütün
D- Şeker pancarı, tütün, buğday, patates
E- Mısır, çay, incir, pamuk
9- Türkiye’de doğal koşulları bakımından arpa üretimine en az elverişli bölge aşağıdakilerden hangisidir, neden?
A- Güneydoğu Anadolu. Çünkü güneyden gelen sıcak rüzgarlara açıktır.
B- Doğu Anadolu. Çünkü, kışları çok soğuk geçer
C- Doğu Karadeniz. Çünkü her mevsimi yağışlıdır
D- İç Anadolu. Çünkü, kurak mevsimi uzundur
E- Marmara. Çünkü, yükseltisi azdır
10- Aşağıda verilen bölümlerin hangisinde araziler daha çok buğday tarımına ayrılmıştır?
A- Konya Bölümü
B- Kıyı Ege Bölümü
C- Orta Karadeniz Bölümü
D- Orta Fırat Bölümü
E- Güney Marmara Bölümü
11- Aşağıdaki tarım ürünlerinin hangi ikisinin aynı bölgede yetiştirilmesi, iklim nedeniyle güçleşir?
A– Ayçiçeği – mısır
B– Üzüm – pamuk
C– Tütün – buğday
D– Pamuk – çay
E– Pirinç – turunçgil
12- Aynı iklim bölgesinde doğal olarak yetişmesi en zor olan bitki çifti aşağıdakilerden hangisidir?
A- Zeytin-çay
B- Pamuk-buğday
C- Buğday-tütün
D- Tütün-pamuk
E- Çay-fındık
13- Türkiye’de seracılığın Akdeniz ve Ege Bölgelerinde daha yaygın olmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A- Güneşli gün sayısının fazla olması
B- Kış mevsiminin yağışlı geçmesi
C- Toprağın verimli olması
D- Tarımsal nüfusun fazla olması
E- Sulama imkanlarının gelişmiş olması
14- Yetişme alanları dikkate alındığında, aşağıdaki bitkilerden hangisinin soğuğa en dayanıklı olduğu söylenebilir?
A- Zeytin
B- İncir
C- Portakal
E- Üzüm
E- Muz
15- Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’de narenciye tarımının yaygın olduğu yörelerde görülen iklimin temel özelliğidir?
A- Yazın sıcak, kışın çok soğuk olması
B- Sıcaklığın bütün yıl sıfır derecenin üzerinde olması
C- Yaz mevsiminin ılık ve yağışlı olması
D- İlkbaharın çok sıcak, sonbaharın ılık olması
E- Ocak, Şubat aylarında sıcaklığın sıfır derecenin altına inmesi
16- Aşağıdaki haritada bir tarım ürününün yetiştiği başlıca yerler ve bu ürünü işleyen fabrikalar gösterilmiştir.
Bu ürün aşağıdakilerden hangisidir?

A- Şekerpancarı
B- Tütün
C- Üzüm
D- Fındık
E- Pamuk
17- Aşağıdaki Türkiye haritasında Kare, Daire, Üçgen sembolleriyle gösterilen ürünler sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?

Kare, Daire, Üçgen
A- Çay Pamuk Ayçiçeği
B- Turunçgil Çay Fındık
C- Çay Pirinç Ayçiçeği
D- Fındık Mısır Tütün
E- Pamuk Pirinç Tütün
18- — Her mevsimi yağışlı
— Güneşli gün sayısı az
— Kışları ılık
Yukarıda özellikleri verilen yöre aşağıdaki ürünlerden hangisinin tarımı için elverişlidir?
A- Buğday
B- Pirinç
C- Zeytin
D- Çay
E- Pamuk
19- Aşağıdaki haritada, bir tarım ürününün Türkiye’deki üretim alanları gösterilmiştir.

Buna göre, üretim alanı gösterilen tarım ürünü aşağıdakilerden hangisidir?
A- Zeytin
B- Çay
C- Fındık
D- Mısır
E- Tütün
20- Marmara Bölgesi’nde yetiştirilen başlıca ürünler, aşağıdakilerden hangisinde bir araya getirilmiştir?
A- Buğday, fındık, çay,tütün
B- İncir, üzüm, zeytin,çay
C- Ayçiçeği, mısır, pancar, tütün
D- Buğday, arpa, pamuk, meyve
E- Pamuk, pirinç, muz, turunçgiller
21- Aşağıdaki haritada bir tarım ürününün Türkiye'deki dağılış alanları belirtilmiştir.

Buna göre bu tarım ürününün yetiştirildiği yerler için aşağıdakilerden hangisi söylenirse en doğru olur?
A- Kış mevsiminin ılık geçtiği
B- Kireçli toprakların yaygın olduğu
C- Yağış miktarlarının fazla olduğu
D- Ekvatora yakın olduğu
E- Yağışın yıl içerisindeki dağılışının düzenli olduğu
22- Orta Karadeniz Bölümünde tarımın Karadeniz Bölgesi’nin diğer bölümlerinden daha fazla yapılmasında ve ürünlerin daha çeşitli olmasında, aşağıdakilerden hangisi en az etkilidir?
A- Yüzey şekillerinin daha az engebeli olması
B- Tarım alanlarının daha geniş olması
C- Yaz yağışlarının daha az olması
D- Ulaşımın daha kolay olması
E- Deniz etkisinin daha geniş alanlarda görülmesi
23- Marmara Bölgesi’nde ekili dikili toprakların oranı öteki bölgelerden fazladır. Buna rağmen Marmara Bölgesi öteki bölgelerden tarım ürünleri alır.
Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A- Nüfusun fazla oluşu
B- ürünlerde çeşit azlığı
C- Toprakların verimsizliği
D- İklimin elverişsizliği
E- Sulanabilen alanların azlığı
24- Haritada haşhaş tarımı yapılan yörelerin dağılışı verilmiştir.

Türkiye’de haşhaş tarımı ile ilgili yapılan yorumlardan hangisi yanlıştır?
A- İç batı Anadolu ve Göller yöresinde ekim alanı sınırlandırılmıştır.
B- Alıcı devlettir.
C- Ticari değeri önemlidir.
D- Ülkenin doğal şartlarına uyumsuzdur.
E- İlaç endüstrisinde hammadde olarak kullanılır.
25- Aşağıdaki grafikte 1989–1996 yılları arasında, Türkiye’deki pamuk ve tütün üretim miktarları verilmiştir.

Yukarıdaki grafikte 1989–1996 yılları arasında, Türkiye’deki pamuk ve tütün üretim miktarları verilmiştir.
Grafikteki bilgilere dayanarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A- Pamuk üretimi bütün yıllarda tütün üretiminden fazladır.
B- Tütün üretimindeki dalgalanma daha azdır.
C- Tütünden alınan verim bütün yıllarda, pamuktan alanın verimden daha fazladır.
D- Tütün üretimindeki en hızlı düşüş 1993–1994 yılları arasındadır.
E- Pamuk üretimi en fazla 1989 yılında gerçekleşmiştir.
Cevaplari verin lutfen
YanıtlaSilCevap anahtari nee
YanıtlaSil