Almanya

Almanya Bayrağı
Yüz ölçümü: 357,021 km²
Nüfusu: 82 milyon
İdare şekli: Cumhuriyet
Başkenti: Berlin
Resmi dili: Almanca
Dini: Hristiyanlık

Almanya; kuzeyde Baltık denizi ve Danimarka, batıda Fransa. Lüksemburg, Belçika, Hollanda, güneyinde Avusturya, İsviçre, doğuda Çek Cumhuriyeti ve Polonya ile komşudur.

Almanya'nın Tarihi


Baltık kıyılarında yaşayan Almanlar, ancak 18. yüzyılda siyasi bir birlik oluşturarak Alman Devleti'ni kurdular. Kısa sürede sanayi alanında büyük gelişme gösterdiler. 2. Dünya Savaşı'nda yenik düşen Almanya; Doğu Almanya ve Batı Almanya olmak üzere ikiye ayrıldı. Batı Almanya NATO'nun, Doğu Almanya ise Varşova Paktı'nm üyesi oldu. Bu iki ülke, 1990'da birleşerek Almanya Federal Cumhuriyeti oluştu.

Almanya'nın Yüzey Şekilleri


Ülkenin üçte birini, yüksekliği 50 m. yi aşmayan Almanya Ovası oluşturur. Burası yer yer buzulların taşıdığı çakıl ve kumlarla (moren) kaplıdır. Ülkenin Baltık ve Kuzey Denizi kıyılarında kumullardan oluşan adalar yer alır. Ülkenin orta bölümünde yüksekliği nadiren 1000 myi aşan tepelik alanlar görülür. Elbe ve Ren nehirlerinin kaynağını aldığı bu sahalar, akarsular ve buzullar tarafından parçalanmıştır. Daha güneyde Karaorman dağlan yer alır. Tuna nehrinin doğduğu sahada Alp dağlarının kuzey uzantısına geçilir; burada yükseklik 3000 m'ye yaklaşır.


View Larger Map

Almanya'nın İklimi ve Bitki Örtüsü


Almanya'nın kuzey kesiminde nispeten ılıman, iç kesimlerinde kışları soğuk geçen karasal iklim etkilidir. Orta bölümünden geçen nehirlerin zaman zaman donması ulaşımı engeller. Bütün mevsimler yağışlıdır; yazlar ise genellikle serin ve bulutludur.

Ülkenin önemli akarsulan, Kuzey Denizi'ne dökülen Ems, Weser ve Elbe'dir. Rejimleri düzenli ve kanallarla birbirine bağlı olan bu akarsular üzerinde taşımacılık yapılır. Denize döküldükleri yerlerde delta oluşmamaktadır. Bunun nedeni gelgit akıntılarının etkin olması ile ilgilidir. Şöyle ki Ay'ın çekiminin arttığı zaman yükselen deniz, akarsu vadileri boyunca iç kısımlara doğru ilerler. Az da olsa körfezlerde biriken alüvyonlar, deniz seviyesinin alçaldığı günlerde akıntılarla kıyı açıklarına doğru taşınır. Bu nedenle körfezlerde alüvyon birikmesi ve delta oluşumu meydana gelmemektedir.

Almanya'nın alçak düzlüklerinde yaprağını döken ormanlar hakimdir. Ancak ülkenin büyük bir bölümü doğal bitki örtüsünü kaybetmiştir. Yapay yollardan yetiştirilen ormanlar yaygındır. Güneye doğru yüksekliğin artması ile birlikte soğuğa dayanıklı iğne yapraklı ormanlar görülür. Ormanlar, güneyde Bavyera ve Salzburg civarında yer alır.

Almanya'nın Nüfusu ve Yerleşmesi


Nüfus artışı çok düşük olan Almanya, Avrupa'nın kalabalık nüfuslu ülkeleri arasındadır. Ülkede yaşayan beş milyon civarındaki nüfusu, başka ülkelerden gelen işçiler ve aileleri oluşturur. Türk işçileri, diğer ülkelerin işçilerine göre çoğunluktadır. Nüfus yoğunluğu sanayi merkezlerinde fazladır. Nüfusun yaklaşık yansı, Ruhr (Ruhur) vadisinden Bonn'a kadar uzanan sahadaki kentlerde toplanmıştır.

Berlin Katedrali
Berlin Katedrali

Önemli kentleri; başkent Berlin, önemli bir liman kenti Hamburg, Münih ve nüfusu bir milyonun altında olan Frankfurt, Essen, Dortmund, Stuttgart (Ştutgart), Düsseldorf (Düzeldorf) ve Bremen'dir. Kentlerin çevresinde küçük ve toplu yerleşmeler görülür. Ulaşım ağının iyi olması, kentlerde fazla nüfusun toplanmasını engellemektedir.

Almanya'nın Ekonomisi


2. Dünya Savaşı sonucunda yenik düşerek kentleri, fabrikaları yerle bir olan Almanya, çalışkan insanları sayesinde hızla kalkınmıştır. Almanya, hızlı kalkınmasını sahip olduğu demokratik rejime de borçludur. Nitekim, aynı ırka mensup olan ve 1990 yılma kadar Varşova Paktı ülkeleri arasında bulunan Doğu Almanya, Batı Almanya kadar gelişmemiştir. Bununla beraber Doğu Almanya, sosyalist blok içerisinde en gelişmiş ülke durumunda idi.

Günümüzde Almanya; Avrupa'da en fazla işçi ücreti ödeyen, sosyal adaleti, refahı sağlayan ve satın alma gücü fazla, işsizlik oram en düşük olan bir ülkedir. Ekonomik güç yönünden Avrupa'da en önde gelen ve dünyada sayılı ülkeler arasındadır.

Almanya, modern tarım usulleri kullanarak yüksek verim alan bir ülkedir. Çalışan nüfusun % 6,4'ü tarımla uğraşmaktadır. Milli gelirin ise % 3'ü tarımdan sağlanmaktadır. Almanya'da yetiştirilen tarım ürünleri, ülkenin ihtiyacını karşılamaya yetmemektedir. Önemli tarım ürünlerim; buğday, yulaf, çavdar, şeker pancarı, patates ve şerbetçi otu oluşturmaktadir. Almanya'nin buyuk bir bolumu orman, cayir ve otlaklarla kaplidir. Ulkenin ucte birini kaplayan ormanlardan elde edilen urunler ve gelir bir hayli fazladir.

Almanya'daki sanayinin gelişmesinde, Ruhr ve Saar havzasmda bulunan kömür yataklarının önemli etkisi olmuştur. Ruhr havzası, Almanya'nın en büyük ve dünyanın sayılı sanayi bölgeleri arasındadır. Burada üretilen demir ve çeliğin bir bölümü, makine ve motor yapımında kullanılır. Aşağı Saksonya, Frankfurt, Manhaym ve Stuttgart, önemli sanayi tesislerinin yer aldığı merkezlerdir.

Almanya'da; imalat, otomobil ve gemi sanayii çok ileridir. Yaklaşık olarak yılda beş milyonun üzerinde motorlu taşıt üretilmektedir. Elektronik, optik alet ve eşya ile uçak yapımı da gelişmiştir.

Almanya, ticaret hacmi açısından dünyada önde gelen ülkeler arasındadır. Gelişmiş ve çok iyi düzenlenmiş deniz ve hava ulaşımı ile dünyanın her yerine bağlantı sağlanmaktadır. Hamburg ve Bremen limanları ile Frankfurt Hava Limanı'nın uluslar arası taşımacılıkta önemli yeri vardır (Resim 55). Almanya'da bankacılık, borsa, sigorta işleri, bilimsel ve teknolojik araştırmalar, eğlence, pazarlama, sağlık, eğitim, sosyal güvenlik ve turizm alanlarında da çok başarılı hizmetler verilmektedir.

Almanya, sanayi ürünleri satmakta, dış ülkelerden yiyecek ve ham madde almaktadır. İki milyon civarında vatandaşımızın yaşadığı Almanya, Avrupa ülkeleri arasında en fazla alış veriş yaptığımız ve siyasi ilişkilerimizin iyi olduğu bir ülkedir. Almanya'dan hurda demir ve çelik, taşıt araçları, makine ve cihazlar ile dokuma makineleri ithal etmekteyiz. Bu ülkeye; hazır giyim mallan, özellikle deriden yapılmış giyim eşyası ihraç etmekteyiz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri