Portekiz

Portekiz Bayrağı
Yüz ölçümü: 92090 km²
Nüfusu: 11 milyon
İdare şekli: Cumhuriyet
Başkenti: Lizbon
Resmi dili: Portekizce
Dini: Hristiyanlık

İber yarımadasının batısmda yer alan Portekiz'in doğu ve kuzeyinde İspanya, batı ve güneyinde Atlas Okyanusu bulunur. Atlas Okyanusu'ndaki Madeira ve Azor adaları da Portekiz'e aittir.

Portekiz Tarihi


Portekizliler, 1500'lü yılların başında coğrafi keşiflerin başlamasıyla Afrika'nın Atlas Okyanusu kıyılarına, Endonezya'ya ve Çin'e kadar olan sahalara açıldılar. Güney Amerika'da, özellikle Brezilya'da koloniler kurdular. 1910'da krallık rejiminin yıkılması ile cumhuriyet kuruldu.

Portekiz'in Yüzey Şekilleri


Ülkenin Atlas Okyanusu kıyılarında alçak ovalar ve tepelikler yer alır. Doğuya doğru yükseklik artar ve yüksek platolara geçilir. Ülkenin 1400 km batısında Atlas Okyanusu üzerinde dokuz büyük adadan oluşan Azor adaları, volkanların püskürmesi ile meydana gelmişür. Sıcak su kaynaklan yaygındır. Burada Pico (Piko) adasında yükseklik 2000 m'yi aşar.


View Larger Map

Portekiz'in İklimi ve Bitki Örtüsü


Portekiz, Atlas Okyanusu'ndan gelen yağışların etkisi altındadır. Azor yüksek basıncı hakim olduğunda gökyüzü açık olur. Doğuda İspanya'nın iç kısımlardaki mesatalardan esen rüzgarlar havanın nemini düşürür. Kış mevsimi kar yağışlı ve soğuk geçer; yağış miktarı kuzeyden güneye doğru azalır. Ülkenin güneyine doğru Akdeniz iklimi etkisini gösterir. Atlas Okyanusu kıyılarında geniş yapraklı ormanlar yer alır. Ülkenin güney kesiminde kuraklığa dayanıklı Akdeniz bitkileri ve özellikle makiler yaygındır. Burada mantar meşesi yetişir. Bu meşenin kabuklarından elde edilen mantar, genellikle şişe tapası, ayakkabı tabanı yapımında kullanılır.

Azor adaları, okyanusal iklimin etkisindedir. Ocak ayı sıcaklığı 10°C'nin üzerindedir. Temmuzda ise 26°C'ye ulaşır.

Portekiz'in Nüfusu ve Yerleşmesi


Portekiz'de nüfus artış oranı çok düşüktür. Nüfus yoğunluğu, Atlas Okyanus kıyısında fazla, iç kesimlerde azdır. Kentler, deniz taşımacılığından dolayı Atlas Okyanusu kıyılarında gelişmiştir. Ülkenin önemli yerleşmesi başkent Lizbon'dur. İkinci büyük kenti Porto'dur. Nüfusun yansı hizmet, geriye kalanı sanayi ve tanm sektöründe çalışmaktadır.

Lizbon
Portekiz'in Başkenti Lizbon

Portekiz Ekonomisi


Portekiz, tarım ve sanayinin birlikte geliştiği bir ülkedir. Önemli tarım ürünleri zeytin ve üzümdür. Tahıllardan buğday ve mısır üretimi ön plandadır. Hayvancılık da ilerlemiştir. Atlas Okyanusu sahillerinde balıkçılık yapılır. Önemli sanayi kuruluşları; demir-çelik, metalürji, petro-kimya ve makine tesisleri oluşturur. Bunun yanında Portekiz gemi yapımı ve ipekli dokumacılık da gelişmiştir. Turizm sektörünün de ilerlediği ülkeye her yıl birkaç milyon (9 milyon) turist gelmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri