Virüslerin Yapısı ve Özellikleri

İlk defa, tütün yapraklarında oluşan Leke hastalığı ile tespit edilmiştir. Ve buna da Tütün Mozaik Virüsü denilmiştir. Hasta olan tütün bitkisinin özütü porselen bir filtreden geçirilerek, bakteriler sıvıdan izole edilmiştir. Filtreden süzülen sıvı sağlıklı yapraklara süzülünce hastalandıkları görülmüştür. Bu ise bakterilerden başka ve daha basit yapılı bazı maddelerin hastalık etkeni olduğunu ortaya koymuştur.

Bu çalışmalarla virüslerin ancak canlı hücrelerde üreyebileceği anlaşılmıştır. 20. yüzyıl başlarında bitkilerde, insanlarda ve hayvanlarda çeşitli hastalıklar yapan virüsler keşfedildi. Ancak, virüslerin yapısı hakkındaki bilgilerimiz, son yıllarda, elektron mikroskobunun kullanılmaya başlamasıyla gelişmiştir.

Kelime anlamı olarak "Virüs" zehir demektir. Çünkü virüslerin faydalı veya en azından zararsız olan bir çeşidi yoktur. Virüsler, ancak canlı hücrelerde üreyebilen mecburi parazitler olup, içinde yaşadıkları hücrenin metabolik mekanizmasını kendi hesabına kullanabilen yaratıklardır. Çünkü girdikleri hücrelerin içinde kendi protein ve nükleik asitleri üreterek çoğalabilmektedirler.

* Virüslerin Yapısı
* Virüslerin Çeşitleri ve Yaşam Biçimi
* Virüslerin Üremesi
* Virüslerden Korunma

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri