Bulgarlar

Oğuzlardan bazı topluluklar ana bölümden ayrılarak, batıya gelip yerleşmişler ve burada Ogur olarak anılmaya başlamışlardır. Ogurlar başlıca Onoğur, Utigur ve Kutrigur topluluklarına ayrılmıştır. Utigurlar VI. yy.'da Avarlar tarafından yenilgiye uğratılmış, diğer grup Kutrigurlar da Avar egemenliğini benimsemişlerdir.

Göktürkler Avarları yenilgiye uğrattıktan sonra Avar baskısından kurtulan Bulgarlar VI. yy.'ın sonlarında Kubrat önderliğinde güçlü bir Bulgar devleti kurmuşlardır (583).

Kubrat'ın ölümü üzerine beş oğlu, devleti beş ayrı gruba böldü (642). Bunlar;

1. Azak Denizi kıyılarında kalmış ve Hazarların kuduğu devletin içinde erimiş olan Bulgarlar.

2. Avrupa içlerine giderek burada Avarlara karışmış olan Bulgarlar.

3. İtalya'yı ellerinde bulunduran Lombardların egemenliğine giren Bulgarlar.

4. İtil Nehri boylarına göç edenler İtil Bulgarlarıdır. Volga Bulgarları da denen bu devlet önce Göktürklere daha sonra Hazarların egemenliğine girmiştir. Müslümanlarla yapılan ticaret sayesinde çok zengin olmuşlar. İtil Bulgarları X. yy.'da Müslümanlığı kabul etmişlerdir. 1237'de Altınordu Devleti'nin egemenliğine girmişler ve giderek kimliklerini kaybetmişlerdir.

5. Tuna Bulgarları ise Sofya, Niş ve Belgrad kentlerini almışlar Avrupa'ya giden ticaret yollarını kontrolleri altında tutmuşlardır. Bunlar IX. yy.'da Hristiyanlığı kabul ettiler. Slav toplulkları arasında ulusal kimliklerini kaybettiler. İstanbul'u 923 yılında kuşatmışlar ve Papa tarafından hükümdarlarına Çar ünvanı verilmiş böylece Türklerin uzun zamandır kullandığı "Han" ünvanı yerini "Çar" ünvanına bırakmıştır. Tuna Bulgarları 1018 tarihinde Bizanslıların, 1330 yılında Sırpların, daha sonrada Osmanlıların egemenliğine girmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri