Karluklar

Karluklar, VII. yüzyılda Kara İrtiş Irmağı boylarında yaşıyorlardı. Basmil ve Uygurlarla Göktürkleri yıkarak bölgede etkili oldular. Uygur egemenliği başlayınca batıya çekilerek, Çu Irmağı boylarına yerleştiler. Balasagun ve Talas'ı alarak Türgiş Devleti'ne son verdiler (766). XII. yy.'da Karahitaylar ve Moğolların egemenliğine girdiler. Bugün Tacikistan'da yaşayan topluluktur.

• Cengiz Han'a itaat eden ilk Müslüman Türk topluluğudur.

İslam dünyasına en yakın Türkler Karluklardı. 751 Talaş savaşında Çinlilere karşı, Müslümanları desteklemişler ve bundan sonra İslamiyet ilk defa bunların arasında yayılmıştır. Orta Asya'da ilk Türk- İslam devleti olan Karahanlıların kurulmasında bu Türk boyu, önemli rol oynamıştır (932).

• İlk Türk İslam ilişkileri Hz. Osman döneminde başlamıştır. Müslümanlar ilk yenilgiyi Türklerden aldılar. Emeviler döneminde Türkleri zorla Müslüman yapma politikaları sonuç vermemiştir. Abbasilerin Çin'le yaptıkları Talaş Savaşı'nda Karluk Türkleri Müslümanları desteklemişlerdir (751). Bu olay Türklerin Müslüman olmalarını sağladığı için, önemli bir dönüm noktasıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri