Takvim Bilgisi | Türklerin Kullandığı Takvimler

Takvim: Zamanı yıllara, aylara ve günlere bölme yöntemidir.

Güneş yılı: Dünyanın Güneşin çevresinde tam bir dönüş yapması için geçen zamandır. Bu zaman 365 gün 6 saattir. Ancak her dört yılda bir gün sayısı 366 olur. Bu yıllara artık yıl adı verilir.

Ay yılı: Ayın Dünya etrafında 12 defa dönmesi için geçen zamandır. Ay yılı Güneş yılından 11 gün eksiktir. Yani 354 gündür.

• İnsanlar İlkçağdan beri çeşitli takvimler yapmışlar ve bunlar için ayrı ayrı başlangıçlar bulmuşlardır. Fakat genel olarak Batı dünyası Hz. İsa'nın doğumunu başlangıç olarak kabul edip Miladi Takvimi, İslam dünyası ise Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göçünü, Hicreti, başlangıç olarak ele alıp Hicri Takvimi geliştirmişlerdir.

Takvim

Miladi Takvim


Milat doğum demektir. Bu takvimin başlangıcı Hz. İsa'nın doğumudur. (Hz. İsa M.Ö. 1. yılının 24 Aralık günü doğmuş ve Miladi takvim 1 Ocak tarihinde başlamıştır.)

Bu takvimin ilk örneğini Mısırlılar oluşturmuştur. Tarımla uğraşan Mısırlılar Nil Nehri'nin sık sık taşarak ekinlerine zarar vermesini engellemek için Nil'in taşma zamanını hesaplama ihtiyacını duyarak astronomi çalışmalarına ağırlık vermişler ve bu çalışmalar sonucunda bir yıllık süreyi 365 gün olarak belirlemişlerdir. Mısırlılar bir yılı taşma, tohum atma ve hasat olmak üzere üç bölüme ayırmışlardır.

Mısırlıların "güneş yılı"na dayalı olarak geliştirdikleri bu takvime son şeklini Romalılar vermişlerdir.

Bu takvimde İsa'nın doğumundan önceki dönemde zaman akışı büyükten küçüğe doğru, İsa'nın doğumundan sonra ise küçükten büyüğe doğru sıralanmıştır.

Bir diğer özellik ise kişilerin yaşam sürelerinin ifadesidir. MS. yaşayan Mustafa Kemal'in yaşam süresi 1881-1938 şeklinde belirtilirken, MÖ yaşayan İskender'ini M.Ö. 356-M.Ö. 323 olarak belirtilir.

Hicri Takvim


İlk kez Sümerlerin kullandığı ay yılı temel alınarak hazırlanmıştır. Hz. Ömer döneminde hazırlanan bu takvim 622'de gerçekleşen Hicreti başlangıç olarak kabul etmiştir. Bu takvim Miladi Takvim yılına göre on bir gün daha kısa olduğu için 33 yılda +1, 100 yılda ise Miladi takvime göre +3 yıl kazanır. Günümüzde İslam devletlerinin çoğunda bu takvim kullanılmaktadır.

Tarihte Türklerin Kullandığı Takvimler


On iki Hayvanlı Türk Takvimi


Türklerin İslamiyete geçmeden önce kullandıkları takvimdir. 12 yıllık sürekli bir devirden oluşan bu takvimde Güneş temel olarak alınmış yıllar sayı ile değil hayvan adlarıyla belirtilmiştir.

Hicri Takvim


İslamiyete geçişten sonra kullanılmıştır. Ay yılı temel olarak alınmıştır.

• Osmanlı devletinde 1676 yılına rastlayan 1087 Hicret yılında, mali işlerde kullanılmak üzere, Güneş yılını temel alan yeni bir takvim yapılmıştır. Ancak bu takvimde de takvim başlangıcı olarak gene Hicret yılı kabul edilmiştir. Bundan dolayı Ay yılına göre hesaplanan Hicri takvimden bu yeni takvimi ayırmak içn eskisine HİCRİ KAMERİ, yenisine de HİCRİ ŞEMSİ adları verilmiştir.

Takvim-i Celâli


Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah adına düzenlenmiştr. Güneş yılını temel almıştır.

Rumi Takvim


Tanzimat döneminden itibaren dış ticari ilişkilerdeki takvim farklılığından kaynaklanan olumsuzlukları gidermek amacıyla kullanılmıştır. Güneş yılına dayalıdır. Miladi takvimle arasında 584 yıl fark vardır.

Miladi Takvim


1 Ocak 1926'dan bu yana kullanılan takvimdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri