Endülüs Emevileri & Ben-i Ahmer Devleti

Endülüs Emevileri (756-1031)



1. Abbasilerin katliamından kurtulan Hişam'ın torunu Abdurrahman Bin Muaviye kaçarak İspanya'ya geldi. Burada Endülüs Emevi devleti kuruldu. Başkenti Kurtuba'dır.

• İslam dünyası ilk defa iki siyasi güç tarafından temsil edilmeye başlandı.

2. III. Abdurrahman döneminde ilk defa İspanya'da Halife ünvanı kullanılmıştır (912-961).

• Böylece İslam dünyası X. yy'da siyasi açıdan üç kuvvet tarafından temsil edilmeye başlandı. Bu güçler İspanya'da Endülüs Emevileri, Kuzey Afrika ve Mısır'da Fatimiler, Bağdat'ta Abbasilerdir.

3. Halife III. Hişam yönetimden çekilince ülke yirmi ayrı beyliğe ayrıldı (1031). Daha sonra Hristiyanlar tarafından beylikler birer birer yıkılmaya başlandı. Bunlardan en önemlisi Ben-i Ahmer Devletidir.

Ben-i Ahmer Devleti (1232-1492)



1. Güney İspanya'da kurulan bu devletin başkenti Gırnata şehridir.
2. Elhamra Sarayı dönemin en ünlü mimarisidir.
3. 1469 yılında Aragon Kralı Ferdinad ve Kastilya Kraliçesi İsabella'nın evlenmesiyle iki krallık birleşti ve İspanya siyasi birliği kuruldu.
4. Bu sıralarda Ben-i Ahmer Devleti'nde iç karışıklıklar başladı. Bundan faydalanan Ferdinand Gırnata'yı eline geçirdi (1492).
5. Hristiyanlar Müslümanlara dönük katliamlara başlayınca Osmanlı hükümdarı II. Bayezid'ın yardımı ile burada bulunan Müslümanlar ve Yahudiler kurtarılarak K. Afrika ve Anadolu'ya getirilmiştir.

• Bu iki devlet de bilim ve kültür alanındaki gelişmelere önem vermişlerdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri