Dünyanın Yıllık Hareketi

Dünya, bir yörünge boyunca, Güneşin etrafında 365 gün 6 saatte bir tur yaparak döner.

Dünyanın Yıllık Hareketi

Şubat ayının uzunluğu: Altı saatler 4 yılda bir gün eder. Bir gün Şubat ayına verildiğinden Şubat ayı, her dört yılda bir ay 29 gün sürer. 29 günler, yılların dörde tam bölündüğü yıllara rastlar.

Ayların geliş sırasından anlaşıldığına göre, Dünya, Güneş etrafında saat ibresinin ters yönünde döner. Bu nedenle Ocak'tan sonra Şubat gelir. Dünya'nın yörüngesi 939 milyon km. dir. Bu mesafeyi yaklaşık 365 günde aldığından, yörüngede saatteki dönüş hızı 108.000 km kadar olur.

Dünya, saatte 108.000 km hızla döndüğü halde parçalanmaz. Ayrıca dönüşü fark edilmez. Çünkü uzay boşluğunda sürtünme ortamı yoktur. Atmosfer de yaklaşık aynı hızla döner. Dünya, Güneş'e ocak ve şubat aylarında yaklastığı için, bu aylarda Dünya ile Güneş'in çekim güçleri artar. Çekim artması nedeniyle Dünya'nın dönüş hızı artar. Bu nedenle, Şubat ayı diğer aylardan daha kısa sürer.

Dünya, temmuz ayında Güneş'ten uzaklaştığı için yavaş döner. Bu nedenle temmuz ve ağustos ayları 31 gün sürer. Sonbahar ekinoks noktasına iki gün gecikmeyle 23 eylül'de varır.

Dünya'nın Güneş'e yaklaşıp uzaklaşmasıyla ısı değişikliği pek olmaz. Çünkü uzay boşluğunda güneş ışınları m tutabilecek ortamda gaz yoktur, Temmuz ayında Kuzey Yarımkürenin çok ısınması, Güneş ışınlarının yeryüzüne daha büyük açıyla düşmesinden ileri gelir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri