Türkiye'de Birinci Zaman (Paleozoik)

Bu zamanda Türkiye'nin bulunduğu yerde Tethys (Tetis) denizi bulunuyordu. Bu denizin dibine biriken tortullar, kuzey ve güneydeki eski kara parçalarının birbirine doğru yaklaşmaları sonucu kıvrılarak su yüzüne çıkmıştır. Birinci Zamandan kalma bu araziyi oluşturan taş ve tabakalar, daha sonra çeşitli tektonik olaylardan etkilenmiştir. Dağ oluşumu (orojenik) ve kıta oluşumu (epirojenik) hareketlerine uğrayan taşlar başkalaşıma (metamorfizmaya) uğramıştır. Bu şekilde kıvrılan, kırılan ve sertleşen bu eski kütlelere masif adı verilir.

Birinci Zaman arazisini oluşturan yaşlı ve sert kütleler olan masiflerin başlıcaları şunlardır: Trakya'da Yıldız masifi, Ege Bölgesi'nde Menderes (Saruhan - Menteşe) masifi, İç Anadolu'da Kırşehir masifi, Doğu Anadolu'da Bitlis masifi, Karadeniz Bölgesi'nde ise Daday - Devrekani masifi. Bu masifler başkalaşım taşlarından; mermer, gnays, kuvarsit, fillat ve şistlerden oluşmaktadır.

Birinci Jeolojik Zamanda Türkiye'nin bulunduğu arazi, bol yağışlı bir iklime sahipti. Buna bağlı olarak gür bir bitki örtüsü oluşmuştu. Bu bitkilerin kalıntıları, zamanla Zoguldak çevresindeki taş kömürü yataklarını meydana getirmiştir.

Türkiye Tektonik Haritası
Türkiye Genel Tektonik Haritası

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri