Türkiye'de Dördüncü Zaman (Kuaterner)

Türkiye arazisi, bugünkü görünümünü Dördüncü Zamanda almıştır. Üçüncü Zamanın sonlarında yükselmeye başlayan Anadolu, Dördüncü Zamanın başlarında da yükselmeye devam etmiştir. Kuzey, batı ve güneyindeki çukurluklar ise çökmeye uğramıştır. Bugünkü Ege denizinin yerinde bulunan Egeit karası çökmüş ve burayı Akdeniz'in suları doldurmuştur. Egeit karasının su üstünde kalan kısımları, bugünkü Ege adalarını oluşturmuştur. Onun için Ege adaları, jeolojik olarak Anadolu yarımadasının uzantılarıdır. Ege Bölgesi'ndeki batı - doğu yönlü çöküntü hendeklerinin oluşumu da Egeit karasının çökmesiyle aynı zamana rastlamıştır.

Marmara denizinin bulunduğu yerdeki sığ çanak, çökme sonucu derinleşerek günümüzdeki Marmara denizini oluşturmuştur. Çanakkale ve İstanbul boğazları da eski akarsu vadilerinin sular altında kalması sonucu oluşmuştur.

Karadeniz çanağının çökerek daha da derinleşmesi, Akdeniz'deki çökmelerle Kıbrıs adasının bugünkü şeklini alması ve İskenderun Körfezi'nin oluşması da Dördüncü Zamanın başlarında tamamlanmıştır.

Dördüncü Zamanda oluşan başlıca yer şekilleri; deltalar, akarsu boyu ovaları ve birikinti ovalarıdır. Bu şekiller; çakıl, kum, kil ve mil gibi alüvyonlardan oluşan akarsu birikinti şekilleridir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri