Avrupa Hunları

Göç sonrasında, Macaristan'da Tuna Nehri'nin 250 km'lik vadisine yerleşen Hunlar, 375 - 469 yılları arasında Avrupa kıtasının siyasi ve sosyal yaşamına yön vermişlerdir. Avrupa Hunları'nın ilk hükümdarı Balamir'dir.

En güçlü dönemleri Atilla (434 - 453) dönemidir. Atilla, Margus Antlaşması ile Bizans imparatorluğunu vergiye bağladı. Bizansa düşmanlarıyla ittifak yapmamasını kabul ettirdi. Galya seferini düzenleyerek, Batı Roma komutanı Aetius (Aetyüs)le Orlean yakınlarında bir meydan savaşı yaptı. İki taraf da çok sayıda kayıp vermelerine karşın kesin sonuç alınamadı (451). Roma, ordu bakımından güçsüzdü. Papa I. Leon, af dilemek için, Attilla'yı yolda karşıladı. Attila papa ile görüştükten sonra ordularına geri dönme emri verecektir.

Atilla Hun Devleti'nde babadan oğula geçen bir hükümdarlık sistemini yürürlüğe koydu.

• Attila'nın Roma'yı işgaline hiçbir engel olmamasına rağmen, bunu yapmamasının nedenleri:

a) Papanın dinsel gücünün Attila'yı etkilemesi
b) Ordusunda bulaşıcı hastalık çıkması
c) Batı Roma'nın gücünü kırdığına inanması
d) Doğuda çıkacağı Sasani seferi için, batıda güvenli bir ortam sağlama düşüncesi.
e) Roma'nın bir uygarlık merkezi olmasını dikkate alması
f) Bir suikastle öldürülebileceğini endişesi

Hunların Germenler üzerindeki etkileri büyüktür. Avrupa'da göçebe geleneklerini sürdürmüşler ve ele geçirdikleri belgelerde kültür alış-verişi sağlamışlardır. Hatta Atilla döneminde sarayda Hun dilinden başka Latin ve Germen dilleri konuşulmuştur. Bu ilişkiler Hunların bir kısmının Hristiyan olmasına neden olmuştur.

Atilla'nın ölümünden sonra, oğulları aynı başarıyı sürdüremeyerek devletin yıkılmasına neden olmuşlardır (469). Sayıları az olduğu için Hun Türkleri bölgede zamanla eriyerek yok olmuşlardır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri