Hazarlar

Eski devletleri hakkında pek bilgi bulunmamaktadır. VII. yüzyılda İtil ve Don Nehirleri ile Kafkaslara egemen oldular. 627 - 623 yıllarında Tiflis'i de aldılar. Bizansla işbirliği yaparak İran'a indiler. Hazar Hanlığı VII - IX yüzıllar arasında sınırlarını daha da genişletti. Doğuda Yayık (Ural) Irmağı'ndan batıda Tuna Nehri'ne, Kuzeyde Moskova çevresine, güneyde Arran'a kadar uzanan geniş topraklara yayıldılar.

Hazarlar Kafkasların kuzeyinde yaşamış Sabir Türklerinin halefleri olarak bilinen bir Türk topluluğudur.

Halife Hz. Osman'ın ordularını yendiler. Emevi ordusunun baskısıyla İslam dinini benimser gözükmüşlerse de Emeviler bu bölgeden çekilince yine eski dinleri olan Museviliğe dönmüşlerdir (737). Hazarlar, bu tarihten sonra Alanları ve diğer Kafkasya halkları ile Macarları, Gotları ve Kırım'daki Bizans kolonilerini kendi kontrolleri altına almışlardır. İtil Bulgarları ve Slav toplulukları Hazar egemenliğini tanımışlardır.

X. yy.'a gelindiğinde kuzeyde ve batıda Peçeneklerin Kiev dolaylarında da Rusların artan gücü nedeniyle devlet zayıflamaya başlamış ve 956 tarihinde Rus saldırıları sonucunda Hazar Devleti dağılmıştır.

• Hazarların özellikle Rus derebeyleri üzerinde etkili oldukları görülür. Ruslar Hazarların devlet ve ordu teşkilatlarını beğenip, benimsemişler; hatta "Kağan" ünvanlarını da kullanmışlardır.

Hazarlar din konusunda oldukça hoşgörülü idi. Yöneticileri başta olmak üzere Musevilik kabul edilmiştir. Fakat halk arasında Müslümanlar, Hristiyanlar ve Şamanist inancında olanlar vardı. Başkentinde Cami, Kilise, Sinagoglar yan yana idi. İkisi Musevi, ikisi Müslüman, ikisi Hristiyan ve biri de Şamanist olan yedi kişilik bir hakimler kurulu, halk arasındaki davalara bakardı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri