Kavimler Göçü | Nedenleri ve Sonuçları

Asya Hunları'nın hükümdarı Çi - çi'nin ölümünden sonra ona bağlı Hunlar dağılmışlardı. M.S. 375 yıllarında, İtil Nehri boylarında görülen Hunlar Kırım'a gelerek, bölgede oturan Ostrogptlau yurtlarından kovarak Kavimler Göçü 'nü başlattılar.

• İslamiyet öncesinde Türkler batıya göçlerini, Hazar Denizi'nin kuzeyinden. Kırım üzerinden yapacaklardır. Hunlar, Peçenekler, Kumanlar, Avarlar, Hazarlar bunlara örnektir. Bu Türk boylan zamanla Hıristiyanlığı benimsemiş ve Türklüklerini koruyamamalardır. Bu kurala, Hazar Denizi'nin güneyinden göç ederek uymayan; Hunlar'ın bir kolu olan Akhunlar'dır. Akhunlar, İran ve Afganistan bölgelerinde devlet kuracaklardır.

Kavimler Göçü Haritası

Kavimler Göçü



Hunlar Kırım'da bulunan Ostragotları, batıya sürerek göçleri başlatırlar. Ostragotlar da Romanya'da oturan Vizigotları yurtlarından kovarlar (375). Bu tarihten sonra Avrupa, dört yüzyıl kadar göç dalgalarıyla çalkalandı. Kavimlerin birbirlerine girmelerine, karışıp kaynaşmalarına Kavimler Göçü neden oldu.

Romalılar kendilerinden olmayan kavimlere, "Barbar kavimler" derlerdi. Hunların önünden kaçan bu kavimlerin saldırdıkları ilk ülke Roma İmparatprluğu oluyordu. Bu kavimler arasında; Ostrogotlar, Vizigotlar, Vandalar, Süevler, Bugontlar, Franklar, Angıl ve Saksonlar ile Germenler bulunmaktadır. Hunlar bir süre sonra Tuna Nehrinin 250 kilometrelik vadisine yerleşerek Avrupa Hun Devletini kurdular (375 - 469).

Kavimler Göçü'nün Sonuçları



Bu göçler, Avrupa ve dünya tarihinde bir dönüm noktasıdır.

a) Sınırlarını koruyamayan Roma İmparatorluğu, 395'te ikiye ayrıldı.
b) Batı Roma İmparatorluğu yıkıldı (476).
c) Krallıklar sürekli vağmaıve savaşlara dayanamayarak siyasal etkinliklerini yitirdiler.
d) Kendine özgü feodal rejim (derebeylik), Avrupa'da siyasal düzen olarak oluştu.
e) Avrupa'nın bugünkü siyasal haritası oluştu (İngiltere, Fransa, Almanya).
f) Avrupa'da Kilise ve papalık etkinlik kazandı. Skolastik düşünce (dine dayalı) gelişti.
g) Germenler Hıristiyanlığı benimsediler.

• Batılı tarihçiler, Ortaçağ'ın başlangıcı olarak; Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılmasını veya Batı Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasını almışlarsa da, bu iki olayın oluşmasını sağlayan gelişme Kavimler Göçü'dür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri