Fenikeliler



1. Lübnan Dağları'nın batısında, Akdeniz'e kıyısı olan dar bir bölgede oturan Fenikeliler; geçimlerini denizcilikle ve deniz ticaretiyle sağlamışlardır. Bunlar kendilerine oturdukları şehirlere göre, Sidon'lu (Sayda), Tir'li (Surlu) diyorlardı. Biblos'da önemli şehirlerdendi.

• İlkçağın, denizcilikte ileri giden ilk topluluğu, Gades ünlü kolonilerindendir.

2. Akdeniz ve çevresinde yaptıkları malları satarak, ihtiyaçları olan gümüş, bakır, kalay gibi madenleri satın alırlardı: Akdeniz kıyılarında koloniler kurmuşlardır. Denizden filolarla, karadan kervanlarla Doğu ülkeleriyle, Akdeniz bölgesi arasında ticaret ve kültür alışverişi bakımından çok önemli bir rol oynamışlardır.

3. Fenikeliler 22 harften oluşan ve dillerinin bütün seslerine sahip olan alfabeyi kullanmışlardır.

• Mısır'dan aldıkları yazıyı geliştirerek tarihin gördüğü ve bu alfabeyi Yunanlılar, Latinler (Romalılar) almış, bazı harfler ekleyerek yeniden düzenlemiş ve bugünkü kullandığımız alfabeyi oluşturmuşlardır. Görüldüğü gibi Latin alfabesi bir çok uygarlığın çalışmaları sonucu bugünkü durumuna erişmiştir.

4. Tirliler (Fenike) Batı Akdeniz'de Malta'da, Sicilya'da, Sardunya'da, Tunus ve Cezayirde, İspanya kıyılarında koloniler kurmuşlardır. Bu kolonilerin en önemlisi Kuzey Afrika'da Kartaca, İspanya'da Gades'tir. Septe Boğazını geçerek İngiltere'ye kadar gitmişlerdir.

Fenikeliler kolonicilik eylemini başlatan ilk topluluktur. Fenikelilerin başlattığı kolonicilik hareketleri sömürgeciliğin ilk adımıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri