İbraniler

1. İbraniler Sami ırkındandır. Fırat Irmağı ile Sina Çölü arasında kalan topraklara yerleşmişlerdir. Şiddetli savaşlardan sonra Fenikelilerle karışarak, kaynaşmışlardır. Peygamber - Kral anlayışını benimsemişlerdir.

2. Dinleri Musevilik kitapları Tevrat peygamberleri Hz. Musa'dır. Tanrı Yehova'nın yalnızca kendilerine din gönderdiğine inanarak dinlerini yayma ihtiyacını duymamışlardır. Bu anlayışları Museviliğin evrensel bir din olmasını engellemiştir.

• Museviliğin, Yahudilerden başka kavimler arasında vavılmamasının nedeni, Yahudilerin tanrısı olan Yehova'nın vanlızca kendilerine din gönderdiğine inanmalarıdır. Bu kapalı dinsel anlayış Museviliğin dünya dini olmasını engellerken Yahudilerin siyasal ve kültürel birliklerini güçlendirmiştir. Bir başka söylemle; Yahudilerin 1878 yıl sonra 14 mayıs 1948'de siyasal birliklerini sağlamalarına yol açan gelişme kapalı dinlerin etrafında oluşturdukları ulusal tarih bilinçleridir.

3. Kudüs kentini İbrani kralı Davut kurdu. Oğlu Süleyman Akdeniz, Mısır ve Arabistan ticaretini geliştirdi. Kudüs'te ünlü Süleyman tapınağını yaptırdı. Böylece Kudüs, Yahudiler için bir din merkezi oldu. Romalıların bölgeyi zaptetmesine kadar, önce Perslerin sonra da Büyük İskender'in yönetiminde kaldılar. Romalılar bunlara din ve inanışlarında özgürlük tanımıştı. Hz. İsa Kudüs'te Hıristiyanlığı yaymaya başlayınca, Kudüs'te din kavgaları başladı. Yahudiler Kudüs'te büyük bir ayaklanma çıkardılar. Bunun üzerine Romalılar tarafından, bölgeden sürüldüler (Birinci sürgünleri Babiller tarafından yapılmıştı).

• Kudüs, Yahudilik (Musevilik), Hıristiyanlık ve Müslümanlık açısından önemli bir kültür ve din merkezidir.

4. Değişik yörelerde sürgün hayatı sürdüren Yahudiler, İkinci Dünya Savaşından sonra, Birleşmiş Milletler kararıyla, Filistin'e gelerek burada bir Yahudi devleti olan İsrail Devleti'ni kurdular (1948).

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri