Oğuzlar | Uzlar

Göktürk yazıtlarında Oğuzlar hakkında net bilgiler verilmektedir. Göktürk hükümdarı İlteriş döneminde ayaklanan Oğuzlar Çin ve Kitanlardan yardım istediler. Başarılı olamayınca Göktürklerin egemenliğini tanıyarak devletin dayandığı ikinci bir unsur oldular.

X.-XI. yy.'da Oğuzlar Hazar Denizi'nin doğusundan Seyhun Nehri çevresinde yaşamaya başladılar. Oğuzların bir bölümü Karadeniz'in kuzeyinden geçerek batıya gitmiş ve burada Uz adını alarak yaşamaya başlamışlardır. Uzların bir bölümüde XI. yy.'da Tuna Nehri'ni geçerek Balkanlara gelmiştir. Uzların bir kısmı daha sonra Romanya'nın Dobruca bölgesine yerleşerek bugünkü Gagavuzların atalarını oluşturmuşlardır. Diğer taraftan Kiev'in güneyine yerleşen Uzlar, Karakalpak adıyla da anılmıştır. Hristiyan dinini kabul eden bu Uzlar kısa zamanda Ruslaşmaya başlamışlardır.

Oğuzlar'dan bir kısım ise İslamiyeti kabul etmiş ve XI. yy.'ın ortalarına doğru Selçuklu devletini kurmuşlardır. XIII. yy.'da Moğol istilasından kurtulmak için Anadolu'ya gelmişlerdir.

• Oğuzların yerleşik yaşama geçmelerini sağlayan en önemli etken İslamiyeti kabul etmeleridir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri