Azerbaycan

Azerbaycan Bayrağı
Yüz ölçümü: 86 600 km2
Nüfusu: 7,9 milyon (1999 sayımı)
İdare şekli: Cumhuriyet
Başkenti: Bakü
Resmi dili: Türkçe
Dini: İslamiyet (Ermeni ve Rus azınlıklarınki Hristiyanlık)

Azerbaycan'ın kuzeyinde Rusya Federasyonu, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan, güneyinde İran ve doğusunda Hazar denizi yer alır. Doğu komşumuz olan Nahcivan Özerk Cumhuriyeti de Azerbaycan'a bağlıdır.

Azerbaycan Tarihi


Azerbaycan, 11. yüzyılda Büyük Selçuklular tarafından fethedildi. 19. yüzyılın başlarından itibaren Ruslar Azerbaycan'ı hakimiyetleri altına aldılar. 1917'de Rusya'daki Bolşevik ihtilalinden sonra Azerbaycan bağımsızlığım ilan etti. 1936'da Sovyetler Birliği'ne bağlı bir cumhuriyet haline geldi. 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını kazandı. Azerbaycan, 1994'te Türkiye ile dostluk ve iş birliği antlaşması imzaladı.


Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Azerbaycan'ın Yüzey Şekilleri


Azerbaycan'ın kuzeyinde yüksekliği 3000 m'yi aşan Kafkas dağları ile güneydoğusunda Küçük Kafkas dağları uzanır. Ülkenin orta bölümünde ise Hazar denizine açılan geniş Kura oluğu ve ovalar yer alır. Bu oluğun doğu kısmında Hazar denizi kıyılarında yükseklik, deniz seviyesinin altına iner.

Azerbaycan'ın İklimi ve Bitki Örtüsü


Ülkede kışları soğuk, yazları sıcak geçen karasal iklim hüküm sürer. Ancak Hazar denizinin havadaki nem miktarını artırmasından dolayı Hazar kıyılan, kışın oldukça ılık, yazın da serin geçmektedir. Ülkedeki yüksek sahalar yağışlı olup iğne yapraklı ormanlarla örtülüdür. Alçakta olan Kura oluğu az yağış aldığı için bozkırlarla kaplıdır.

Ülkenin önemli akarsuyu olan Kura nehri, kaynağını Türkiye'den alarak Hazar denizine dökülür. Nahcivan Özerk Cumhuriyeti ile Türkiye sınırını oluşturan Aras nehri, daha soma Kura nehri ile birleşerek Hazar denizine dökülür.

Azerbaycan'ın Nüfusu ve Yerleşmesi


Ülke nüfusunun tamamına yakın bölümünü Oğuz boylarından olan Azeri Türkleri oluşturur. Ancak 1700'lü yıllardan beri zaman zaman Rusların istilasına uğrayan ülkeye, azınlık durumunda olan Ruslar ve Ermeniler de yerleşmiştir.

Azerbaycan Başkenti Bakü

Azerbaycan'ın en büyük kenti, Hazar denizi kıyısındaki Baku'dur. Diğer önemli kentleri; Astara, Lenkeran, Sumgait ile iç kesimlerdeki Ağdam, Fuzulî ve Gence'dir.

Azerbaycan Ekonomisi


Halkın geçimi çoğunlukla tarıma dayanır. Kura nehrinin geçtiği alüvyal ovada sulama yapılır; burada çay, tütün, çeltik ve yağlı tohumlu bitkiler yetiştirilir. Ülkede tarım ürünlerini işleyen tesisler kurulmuştur.

Ülkenin önemli yeraltı zenginliklerini petrol, bakır ve boksit yatakları oluşturur. Bakü çevresinde çıkarılan petrol ülkenin önemli gelir kaynaklan arasındadır. Bakü petrollerinin uluslar arası piyasada pazarlanması için boru hatlan ile İskenderun Körfezi'ne taşınması planlanmaktadır. Ülkede boksit yataklarına bağlı olarak alüminyum üretim tesisleri kurulmuştur. Bakü'de petrole dayalı kimya sanayii kollan gelişmiştir.

Ülkenin ekonomik yönden gelişmesi için idari ve ticari reformlar yapılmaktadır. Önemli gelir kaynağını petrol oluşturur. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler çok gelişmiştir. Azerbaycan'a gıda maddeleri, dayanıklı tüketim mallan ve taşıt araçları satmaktayız. Bu ülkeden; bakır ve alüminyum gibi bazı madenler ve pamuk almaktayız.

Yorumlar

  1. her şey var ya süper bir site

    YanıtlaSil
  2. bencede çok harika bir site çünkü merak ettiğiniz ülke hakkıda çok iyi bilgiler verilmiş

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri