Tarımda Verimi Arttırma - Toprak Bakımı ve İşlenişi

Toprağın bakımı ve işlenişi verim artırmaya yöneliktir. Tarlanın verimini artırmak için:

a. Tarla bilinçli olarak sürülmelidir: Sürülme ile tohumun toprak içine girmesi sağlanır ve tarlanın su tutma kapasitesi artırılır.

Erozyonu artırmamak için eğimli yamaçlar sürülmemelidir. Eğer sürülecekse yamaçlar izohipslere dik değil, paralel sürülmelidir. Çünkü tarla izohipslere dik sürülürse oluşan arklar yağış suyunun akış hızını artırır. Hızla akan yağış suyu, toprağı sürükleyerek erozyona yol açar.

Erozyonla yamaç toprağı azalır ve yamaç eteğindeki verimli toprağın üzerine biriken ham toprak, buradaki tarlanın da verimini düşürür.

b. Tarla yabancı otlardan temizlenmelidir: Tarladaki ürün içerisinde oluşan yabancı otlara ayrık denir. Bu otlar, kökleriyle tarlanın suyunu buharlaştırır ve toprağın minarellerini aldığı için ürünün büyümesini engeller. Bu nedenle tarlanın yabancı otlarını başlangıçta sökerek ayıklamak gerekir.

Anız Yakma: Anadolu'da buğday hasad edildikten sonra tarlada kalan sapları benzin dökülerek yakılır. Anız. yakmadaki amaç tarlayı ayrık otlarından temizlemek ve bu nedenle tarlada yağış suyunu biriktirmektir.

Anız Yakmanın Sonuçları

• Anız yakarken, toprağın humusu da yanar. Humusun yanmasıyla verim daha sonraki yıllarda düşer.
• Ayrık otlarından pek çoğunun tohumu silisli kabuklarla kaplandığından yanmaz. Bu nedenle bu otların bazıları tarlada yine çıkar.
• Yanan anız, ormana sıçrar. Yakınında orman varsa yanar. Orman yangınlarının pek çoğu anız yakma sırasında çıkmıştır. Bu nedenle anız yakma yasaklanmalı, yabancı otlar, tarlanın sürülmesi sırasında tırmıkla toplanmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri