Gürcistan

Gürcistan Bayrağı
Yüz ölçümü: 69 700 km2
Nüfusu: 5 milyon
İdare şekli: Cumhuriyet
Başkenti: Tiflis
Resmi dili: Gürcüce (Ermenice ve Türkçe de konuşulur)
Dini: Hristiyanlık

Gürcistan, kuzey ve doğuda Rusya Federasyonu, güneydoğuda Azerbaycan, güneyde Ermenistan, Türkiye ve batıda Karadeniz ile çevrilidir.

Gürcistan'ın Tarihi


Gürcüler; Arapların, Büyük Selçukluların ve Osmanlıların hakimiyetinde kalmışür. Gürcistan, 1921'de Sovyetler Birliği içinde özerk bir cumhuriyet olmuştur. 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması ile bağımsızlığını kazanmıştır. Bugün Gürcistan'da; Abhazya, Acaristan ve Güney Osetya'dan oluşan üç ayrı özerk cumhuriyet bulunmaktadır.


Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Gürcistan'ın Yüzey Şekilleri


Engebeli olan Gürcistan'ın kuzeyinde Alp kıvrım kuşağındaki Kafkaslar, güneyinde ise Kuzey Anadolu Dağlarının doğu uzantıları yer alır. Zirveleri 5000 m'yi aşan Kafkas dağlarının yüksek kesimlerinde buzullar görülür. Ülkede zaman zaman şiddetli depremler olur. Karadeniz kıyılarında ovalar bulunur. Ülkenin orta bölümünde Türkiye'den gelen Kura nehrinin geçtiği Kura oluğu yer alır. Türkiye'den doğan Çoruh nehri, Batum'dan Karadeniz'e dökülür.

Gürcistan'ın İklimi ve Bitki Örtüsü


Ülkenin Karadeniz kıyılarında ılık ve nemli iklim görülür. Ülkenin doğu kesimindeki dağ sıralan, Karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütlelerinin iç kısımlara sokulmasını engeller. Bu nedenle ülkenin iç kesiminde yaz ile kış arasında sıcaklık farkının arttığı, yağışın azaldığı karasal iklim hâkimdir. Ülkenin yüksek alanlarında iğne yapraklı ormanlar yer alır. Nemli Karadeniz kıyılan, bitki örtüsü yönünden çok zengindir.

Gürcistan

Gürcistan'ın Nüfusu ve Yerleşmesi


Ülke nüfusunun % 70'ini Gürcüler oluşturur. Nüfusun yandan fazlası kentlerde yaşar. Ülkede plânlı yeni yerleşme merkezleri kurulmuştur. Başkent Tiflis, ülkenin modern bir merkezidir. Diğer önemli kentler; ülkenin batı bölümünde ekonomik bir merkez olan Kutais ile Abhazya Özerk Bölgesi'nin başkenti ve Karadeniz kıyısının önemli turistik merkezi olan Suhumi'dir. Aynca Karadeniz kıyısında turizm faaliyetlerinin geliştiği Batum ve Poti de önemli kentler arasındadır. Abhazya Özerk Bölgesi'nde ülkenin en büyük etnik azınlığı olan Müslüman Abhazlar yaşamaktadır.

Gürcistan'ın Ekonomisi


Gürcistan'ın Karadeniz kıyı kuşağında yer alan bati kesiminde turunçgil, çay ve üzüm yetiştirilir. Ayrıca mısır, tütün, şeker pancarı ve sulanabilen topraklarda pamuk üretilir. Gürcistan'da sanayi fazla gelişmemiştir. Önemli sanayi tesisleri, Rustavi ve Tiflis'te kurulmuştur.

Gürcistan ile Türkiye arasında ticari ve kültürel ilişkiler gelişmektedir. Sarp sınır kapısında sınır ticareti yapılır. Ardahan ve Posof üzerinden Gürcistan'a ve Orta Asya'ya geçecek yolun yapımına başlanmıştır. Gürcistan; Türkiye'ye boksit ve bazı demir-çelik ürünleri satmaktadır. Gürcistan ise Türkiye'den gıda ürünleri (un, şeker, tahıl vb.) ve makine almaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri