Tarımda Verimi Arttırma - Gübreleme

Gübrelenen tarlanın verimi artar. Çünkü gübre:

1. Toprağa organik madde ve azot sağlar.
2. Toprakta mineral çeşidini artırır.
3. Tarlayı yumuşak ve nemli tutarak su alma kabiliyetini artırır.

• Sulanmayan tarla gübrelenirse ürünün verimi düşebilir.

Gübre Çeşitleri



Gübre sanayi, çiftlik ve yeşil gübre olarak üçe ayrılır.

Sanayi gübresi: Sanayide üretilen azot, fosfat, sülfat, potas ... vb. mineral bileşikleridir. Bu gübreler ürünün verimini artırır. Ancak sebze ve meyvelerde kaliteyi düşürür. Örneğin domates ve salatalık çiftlik gübresiyle yetiştirilirse lezzetli, suni gübre ile yetiştirilirse görünümleri güzel ancak lezzetsiz olur.

Çiftlik gübresi: Ahır ve ağıllardan toplanır. Sulanan tarlada ürünün verim ve kalitesini artırır.

İç bölgelerde ağaç azlığı nedeniyle gübre, tezek haline getirilerek yakılır. Bu uygulama gübre kullanımını azalttığından verimi düşürür. Bu nedenle köylüye, ucuz yakıt sağlanarak gübreden tezek yapımı azaltılmalıdır.

Yeşil gübre: Taneleri alınmış fasulye, nohut, mercimek, bakla ve çeşitli sebze ve meyve kabuklarının toprağa katılmasına yeşil gübre denir. Azot bakımından zengin olan bu bitki artıkları toprakta mikro-organizmalar tarafından parçalanarak humusa dönüşür. Gübre özelliğini kazanan bu bitki artıkları toprak verimliliğini artırır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri