Suriye

Yüz ölçümü: 184 004 km2
Nüfusu: 22 milyon
İdare şekli: Cumhuriyet
Başkenti: Şam
Resmi dili: Arapça
Dini: İslamiyet

Batısında Akdeniz'in yer aldığı bu ülkenin kuzeyinde Türkiye, doğusunda Irak, güneyinde Ürdün, güneybatısında Lübnan ve İsrail devletleri bulunur.

Suriye Tarihi



7. yüzyılda Müslüman Arapların hakimiyetine giren Suriye, Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi sırasında (1517) Osmanlı hakimiyetine girdi. Suriye'ye 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Fransızlar girdi. Suriye' de kalan Hatay, önce halk oylaması ile bağımsızlığını ilan etti, 1939'da ise Hatay Meclisi, Türkiye ile birleşme karan aldı. Fransızların ülkeyi terk etmeleri ile 1946'da bugünkü Suriye Devleti kuruldu.

Osmanlılar döneminde Suriye'de birçok eser yapıldı. Bunlarda biri de Fırat nehri kıyısında Türk bayrağının dalgalandığı, Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu Süleyman Şahın anıt mezarının bulunduğu Caber Kalesi'dir.


Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Suriye'nin Yüzey Şekilleri



Suriye'deki kıyı kuşağı, dağlar ve çöller; tarım ve yerleşme açısından farklı ortamları oluşturur. Ülkede önemli yükseltiyi oluşturan Ansariye dağları, Akdeniz kıyı kuşağına paralel olarak uzanır. Bu dağ kuşağının doğusunda Türkiye'den Akdeniz'e dökülen Asi nehrinin geçtiği bir oluk yer alır. Alçak plato ve ovaların yer aldığı ülkenin güneyi ise geniş çöllerle kaplıdır.

Suriye İklimi ve Bitki Örtüsü



Akdeniz kıyı kuşağında kışı ılık ve yağışlı, yazı sıcak ve kurak geçen Akdeniz iklimi hüküm sürer. Buranın doğal bitki örtüsünü maki ve kızılcam ormanları oluşturur. Ülkenin doğusunda az yağış alan karasal iklimin etkili olduğu yerlerde bozkırlar görülür. Kurak iklimin etkili olduğu güneyde ise seyrek kurakçıl ot ve çalıların yetiştiği çöller yer alır.

Suriye Nüfusu ve Yerleşmesi



Ülke, tarihi dönemlerde çok sayıda milletin yerleştiği ve medeniyet kurduğu bölge olmuştur. Halen Araplar çoğunlukta (% 75) olmakla beraber çok sayıda etnik grup da yaşamaktadır. Bu gruplar arasında önemli sosyal sınıf farkları da vardır. Son yıllarda İsrail-Filistin Savaşı'ndan dolayı 300 bine yakın Filistinli, Filistin'i terk ederek Suriye'ye sığınmıştır. Doğum oranının yüksek olduğu bu ülkede nüfus yoğunluğu, tarımın yapıldığı Akdeniz kıyısında ve batıda özellikle Şam ve Halep çevresinde fazladır.

Palmira
Suriye'nin turistik yerlerinden Palmira

Ülkenin başkenti Şam'ın nüfusu, son yıllarda kırsal kesimden gelen göçlerle hızla artmıştır. Akdeniz kıyısı ile iç kesimler arasında; ulaşımı sağlayan ana yol güzergahı üzerindeki Halep, tarım ürünlerin dayalı sanayinin geliştiği bir merkezdir. Halep ve Şam arasındaki Ham: ve Humus, önemli kentlerdir. Lazkiye. Akdeniz kıyısındaki bir liman kentidir.

Suriye Ekonomisi



Ülkede özel sektörce işletilen sanayi tesisleri ve işlet meler, son yıllarda millileştirilmiştir. Devletçilik, ülke ekonomisin hakim olmuştur. Ülke halkının geçimi çoğunlukla tarıma dayanıl Önemli tarım alanları; Asi nehrinin geçtiği vadi ile Fırat nehri boylandı] Tahıl, pamuk, üzüm, zeytin önemli tarım ürünleri arasındadır. Bozla sahalarında hayvancılık yapılır.

Ülkede tarım ürünlerine dayalı tekstil ve gıda sanayii kurulmuştu Ülke fosfat yatakları yönünden zengindir. Buradan sağlanan fosfatla kimyasal gübre üretilmektedir. Ülkede 1986 yılından itibaren petrol yatakları işletilmeye başlanmıştır. Petrol, boru hatları ile Akdeniz kıyısındaki Tartus Limanı'na gönderilir. İşsizlik oranı yüksektir. Çok sayıda Suriyeli işçi, Körfez ülkelerinde çalışmaktadır. Tarihi eserleri görmek için ülkeye çok sayıda turist gelmektedir.

Suriye ile Türkiye arasındaki siyasi ve ticari ilişkiler pek iyi değildir. Suriye, Hatay'ı kendi ülkesinin bir ili gibi göstermeye çalışmaktadır. Ülkemizin gelişmesini istememekte ve komşuluk haklarına saygı göstermemektedir. Suriye'den deri, pamuk tohumu, kalsiyum fosfat almaktayız. Bu ülkeye bitkisel yağ, polyester iplik, ayçiçeği yağı, şeker ve bakır elektrolit satmaktayız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri