Ermenistan

Ermenistan Bayrağı
Yüz ölçümü: 29 800 km2
Nüfusu: 3 milyon
İdare şekli: Cumhuriyet
Başkenti: Erivan
Resmi dili: Ermenice
Dini: Hristiyanlık

Ülkenin kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde İran ile Azerbaycan'a bağlı Nahcivan Özerk Cumhuriyeti ve batısında Türkiye yer alır.

Ermenistan Tarihi


Bugünkü Ermenistan toprakları, 19. yüzyılın başlarında Çarlık Rusyası'nın yönetimine girmiştir. 1921'de bağımsız bir cumhuriyet olmuştur. 1936'da Sovyetler Birliği içinde özerk bir cumhuriyet olarak kalmış ve 1991'de bağımsızlığını ilan etmiştir.


Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Ermenistan Yüzey Şekilleri


Denize bağlantısı olmayan Ermenistan, dağlık ve engebelidir. Doğu Anadolu Dağlarının uzantıları Ermenistan'da da devam ede Burada yüksekliği 4000 m'ye ulaşan volkanik dağlar ve yüksek platolar yer alır. Doğuda Gökçe (Sevan) Gölü'nün bulunduğu geniş bir havza vaı dır. Göle çevreden gelen kısa boylu akarsular dökülür. Bu akarsuları en önemlisi Razdan'dır. Ülkenin güneybatısında Iğdır Ovası'nın kuzey kesiminde yer alan Ararat Ovası uzanır. Buradan Türkiye'den kaynağını alan Aras nehri geçer. Alp-Himalaya deprem kuşağına giren ülkede şiddetli depremler olmaktadır.

Sevan Gölü
Sevan Gölü

Ermenistan'ın İklimi ve Bitki Örtüsü


Ermenistan'da yazlan serin, kışlan soğul geçen karasal iklim hüküm sürer. Yağış miktarı yükseltiye bağlı olarak değişir. Çukur alanlara düşen yağış miktarı azdır (250 mm); buraların doğal bitki örtüsü bozkırdır. Buna karşılık yüksek sahalara ve özellikli dağların Karadeniz'den gelen nemli hava kütlesini alan kesimlerine fazla yağış (800 mm) düşer. Buralar ormanlarla kaplıdır.

Ermenistan Nüfusu ve Yerleşmesi


Ermenistan nüfusunun büyük bir bölümünü Ermeniler oluşturur. Ülkede; Azeri Türkleri ve Ruslar da yaşar. Önemli kent Erivan'dır. Dışarıdan gelen göçlerle kentin nüfusu artmıştır. Diğer önemli kentler ise Sevan, Zangibasar, Dilizhan ve Gümrü'dür.

Ermenistan Ekonomisi


Ermenistan halkının geçimi önemli ölçüde tarıma dayanır. Önemli tarım alanları, Gökçe (Sevan) Gölü havzasının düzlük kesimlerinde yer alır. Burada pamuk, meyve, üzüm, şeker pancarı, tütün ve tahıl yetiştirilir. Dağlık alanlarda hayvancılık yapılır. Ülkede sanayi, bakır yataklarına bağlı olarak gelişme göstermiştir. Ermenistan'da yetiştirilen tarım ürünleri, halkın ihtiyacını karşılamaya yetmemektedir.

İhtiyacı olan malları ithal etmede ekonomik açıdan büyük sıkıntıları vardır.

Türkiye ile Ermenistan arasında siyasî ilişkiler gelişmemiştir. Bunun nedenleri; Ermenilerin 1. Dünya Savaşı sırasında Doğu Anadolu'da katliam yapmaları, Azerbaycan topraklarını işgal etmeleri ve Ermeni terör örgütünün 1970'li yıllarda yurt dışındaki bazı Türk diplomatlarını şehit etmesidir. Bunlara karşın Türkiye, Ermenistan'ın komşuluk haklarını gözetmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri