Tarımda Verimi Arttırma - Makinalaşma

Tarımda makina, az işçilikle çok üretim sağlar. Türkiye'de engebeli arazinin yaygınlığı tarımda makina kullanımını zorlaştırmıştır. Özellikle Doğu Anadolu ve Karadeniz'in engebeli arazisinde tarım insan ve hayvan gücüyle yapılır.

Tarımda Makinalaşmanın Faydaları



• Toprak kısa sürede sürülür ve ekilir.
• Hasat daha çabuk yapılır.
• Geniş topraktan daha fazla yararlanılır.

Tarımda makinalaşma artınca tarım işçisine duyulan ihtiyaç azalmıştır. İşsiz kalan tarım işçisi iş bulmak amacıyla kentlere göç etmiştir.

İntansif tarım: Topraktan yüksek verim sağlamak amacıyla fazla emek ve sermaye harcanarak ayrıca modern teknolojiden yararlanılarak yapılan tarımdır. Nüfusun çok, toprağın az olduğu gelişmiş ülkelerde örneğin Belçika, Hollanda gibi Batı Avrupa ülkelerinde, ayrıca Japonya'da intansif tarım uygulanarak topraktan yüksek verim alınır. Türkiye'de intansif tarım seralarda ve sebze bahçelerinde uygulanır.

Ekstansif tarım: Geniş bir topraktan daha çabuk yararlanmak amacıyla birim başına fazla emek ve sermaye harcanmadan yapılan tarımdır. Çok geniş arazi traktörle sürülür, ekilir ve biçerdöver ile hasad edilir. Hektar başına fazla emek ve sermaye harcanmadığından verim düşük olur. Ancak geniş arazi kısa sürede değerlendirildiği için daha ucuza bol üretim elde edilir.

Toprağın geniş olduğu A.B.D., Rusya ve Kanada'da buğday extansif olarak üretilir. Teknolojisi geri olan ülkelerde de ekstansif üretim yapılır. Türkiye'de buğday.extansif olarak üretildiği için buğday verimi Batı Avrupa ülkelerine oranla düşüktür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri