Hava Kütleleri ve Cepheler

Atmosferin sıcaklık ve nem bakımından aynı özellik gösteren geniş parçalarına hava kütlesi denilmektedir. Hava kütleleri yüzlerce km² lik genişlikteki alanları kaplayabilirler. Hava kütleleri, üzerinde bulundukları yüzeylerin fiziksel bazı özelliklerinden etkilenirler. Hava kütlesinin oluşum alanı, deniz yüzeyine rastlıyorsa bu hava kütlesine denizel hava kütlesi denir. Kara üzerinde oluşan hava kütlelerine de karasal hava kütlesi denilmektedir. Hava kütleleri, oluştukları yere göre de isim alırlar. Başlıcaları tropikal ve kutupsal hava kütleleri'dir.

Hava kütlelerinin yer değiştirmesi hava durumu bakımından önemlidir. Örneğin, tropikal bölgede oluşmuş bir hava kütlesi Türkiye'yi etkilediği zaman sıcaklık yükselir. Kutup bölgesinde oluşan bir hava kütlesi ise Türkiye'yi etkilediği zaman sıcaklık düşer.

Farklı özellikteki hava kütlelerini birbirinden ayıran sınıra hava cephesi denir. Ayrı özelliklerdeki hava kütleleri (nemli veya kuru, sıcak veya soğuk) karşılaştıklarında, aralarında bir cephe meydana gelir. Cepheler boyunca da bulut, sis veya yağış oluşur.

Nemlilik ve Yağış konusuna dönmek için buraya tıklayınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri