Türkiye'de Deprem Kuşakları

Yeryüzünün aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp -Himalaya kıvrım sisteminin Akdeniz deprem kuşağında yer alan Türkiye'nin yarısına yakını(% 42) birinci derece deprem alanıdır. Bu alanların dağılışı ile kırık hatlarının dağılışı birbirine paralellik gösterir.

Türkiye'deki Fay Kuşakları


Kuzey Anadolu Fay Kuşağı


Yaklaşık 1500 kilometre uzunluğunda olan bu hat, ülkemizin kuzeyinde doğu - batı yönünde bir uzanış gösterir. Saros körfezinden başlayan bu hat, Marmara denizinin kuzeyi, İzmit körfezi, Adapazarı, Düzce, Bolu, Merzifon, Suluova, Erbaa, Niksar, Kelkit vadisi, Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanır.

Doğu Anadolu Fay Kuşağı


Hatay'dan başlayan bu hat Kahraman Maraş'a kadar süren bir grabeni takip ederek, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bitlis üzerinden geçer ve Bingöl'ün Karlıova ilçesi yakınlarında Kuzey Anadolu fay kuşağıyla birleşir.

Batı Anadolu Fay Kuşağı


Güney Marmara Bölümü ile Kıyı Ege Bölümü'nü içine alan bu kuşakta irili ufaklı birçok fay vardır. Gediz, Bakırçay, Küçük Menderes ve Büyük Menderes grabenlerindeki faylar bunların başlıcalarıdır.

Türkiye'nin ana fay hatları ile deprem haritaları karşılaştırıldığında birinci derece deprem alanlarının ana fay kuşakları olduğu görülür. Bu kuşaklardan uzakta kalan yerlerde görülen depremlerin sıklığı ve şiddeti daha azdır. Deprem bakımından en tehlikesiz sahalar Tuz gölünün güneyi, Konya ovası ve Taşeli yarımadasıdır.

Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası

Yorumlar

  1. Sizlere teşekür ederim. Ama ne yazık ki duyarsız bir toplum olduk. Oysa deprem gerçeğini görmezlikden geliyor ya da korkuyoruz. Korkmak yerine bilgili, eğitlimli ve gönülü birer mahalle afet gönülüsü olursak kendimeze yakınımıza ve komşumuza faydalı insanlar oluruz. Tabii ki ilkönce partilerin, millet vekillerin duyarlı olmaları lazım. Ama şunu unutmayalım ki birgün yakınımızı veya kendimiz deprem mağduru olabilir. Herkesi duyarlı birer mahalle afet gönüllüsü olmaya davet ediyorum. Çünkü herşey insan gücüle oluyor. Biz de kendimize bir iyilik yaparak eğitimlere katılalım. Elele birlikte güzel günlere.

    Adil Tetik
    Bakırköy / Osmaniye Mahalle Afet Gönüllüsü

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel, ellerinize sağlık. Sizin sayenizde ödevlerimi tamamıyla yaptım :)

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim. Sizin sayenizde ödevimi yapıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkürler, ödevimi bitirdim nihayet.

    YanıtlaSil
  5. Sağolun, hiç değilse ödevimi yaparken birşeyler öğrendim.

    YanıtlaSil
  6. Ooooo, Türkiye'nin yüzde 42'si deprem alanı. Çok teşekkür ederim, sayenizde türkçe ödevimi yapıyorum.

    YanıtlaSil
  7. bence geliştirmelisiniz :(

    YanıtlaSil
  8. Çok teşekkürler ama çok geniş kapsamlı olmuş daha sade olabilirdi.

    YanıtlaSil
  9. Hazırlayanın ellerine sağlık. Fakat bazı bilgiler fazla yüzeysel bence. Tekrardan teşekkürler.:-)

    YanıtlaSil
  10. Helal olsun, güzel hazırlamışsınız. Çok teşekkürler :-)

    YanıtlaSil
  11. Senanur hemen kendini camdan aşağıya at :D

    YanıtlaSil
  12. ersin gökçek14 Şubat 2014 20:03

    Gecenin 03:02 sinde sizlere bu mesajı yazarken Hatay iline ait olan fay hattının incelemesini gayet net bir şekilde yaptım. Fakat bu olayın Türkçe ödeviyle ne alakası var onu çözemedim. Memleket elden gidiyor. Türkçe hocası coğrafya dersi verirse, coğrafya hocası gazel atmaya başlar :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri