Toprağın Özellikleri

Toprağın oluşum faktörlerine göre ortaya çıkan çeşitli özellikleri vardır. Toprakta renk, bünye, yapı, kıvam, geçirgenlik, su ve besin tutma özelliği, reaksiyon durumu, tuzluluk, organik madde yüzdesi, kireç ve bazı mineral yüzdesi ve eğim gibi hususlar toprağın bazı önemli özelliklerini meydana getirir.

Toprak

1- Renk

Toprağın bileşimi, organik madde yüzdesi, nem ve ana maddesine göre toprağın rengi değişmektedir. Toprağın rengine bakarak bir çok özellikleri tahmin edilebilir. Mesela; humus yönünden zengin olan toprakta çevresindeki diğer topraklardan daha koyu bir renk tonu dikkati çeker.

2- Bünye

Toprağı meydana getiren değişik irilikteki zerrelerin karışım oranına toprak bünyesi denir. Zerrelerin irilik derecesine göre topraklar değişik isimler alırlar. Eğer zerrelerin büyüklük derecesi 0.002 mm. den daha küçük ise, kil; 0.002 ile 0.02 mm. arsında olursa mil; 0.02 mm. ile 0.2 mm. arasında ise, kum diyoruz.

3- Yapı

Toprakta yapı, toprak zerrelerinin kümelenme derecesi, biçimleri ve bunun çeşitli şekillerine denir. Yapı itibariyle topraklar; taneli, blok, prizmatik, pul ve yapışız olarak sınıflandırılabilir.

4- Kıvam

Toprakların sertlik, sıkılık, yapışkanlık, plastiklik, organik madde yüzdesi, kil yüzdesi, işleme şartları gibi özelliklerine göre kıvam değerlendirilmesi yapılır. Buna göre her toprağın kıvamı farklılık gösterir. Mesela; killi topraklar sert ve sıkı kıvamlı olup, işlenmesi bir hayli zordur. Kum yüzdesi fazla olan topraklar ise, gevşek topraklardır.

5- Toprak Reaksiyonu

Toprak suyu, iyon halinde birçok madde ihtiva eden bir solisyondan ibarettir. Yani, bir karışımdır. Toprak reaksiyonu, bu karışımdaki hidrojen ve hidroksil iyonları arasındaki orana göredir. Eğer topraktaki hidrojen iyonları fazla ise, toprak asit; eğer hidroksil iyonları fazla ise, toprak bazik veya alkalin olarak değerlendirilir.

6- Humus Miktarı

Toprağın içindeki humus miktarı, toprak için çok önemlidir. Bilhassa asitli topraklarda düşük sühunet sebebiyle maddelerin pek fazla parçalanmaması halinde toprak içerisinde biriken koyu renkli organik maddeler toprağın strüktüründe önemli rol oynar.

7- Toprak Kolloidleri

Toprak kimyasında önemli rol oynayan kil mineralleri, demir, alüminyum, silis, organik maddeler ve oksitler toprak kolloidlerini oluştururlar.

8- Karbonat ve Tuzlar

Bilhassa sodyum, karbonat, magnezyum karbonat, potasyum karbonat ve kalsiyum karbonat gibi bileşikler toprakta geniş ölçüde yer alır. Bazen ana kayanın karakterine, bazen de drenaj şartları ve iklime bağlı olarak toprakta birikirler.

Yorumlar

  1. Süpermiş, tam bana göre, ödevimde çok işime yaradı. Yapanlara çok teşekkür ediyorum. Sağolun varolun, iyi ki de yazmışsınız.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri