Yağış Rejimi ve Yeryüzündeki Yağış Dağılışı

Yağışın yıl içinde günlere, aylara ve mevsimlere dağılışına yağış rejimi denir. Yağış rejimi yağış kadar önemlidir. Çünkü, yazın veya kışın düşen aynı miktardaki yağışın toprağa sağladığı fayda aynı düzeyde değildir.

Yeryüzündeki bitki hayatı, akarsulardaki su miktarı, tarım ürünlerinin verimi ile yağış rejimi arasında sıkı bir bağlantı vardır.

Yeryüzünde, yağışın bütün bir yıla düzenli olarak dağıldığı bölgelerin yanısıra, yağışın düzensiz dağıldığı iklim bölgeleri de vardır.

Örneğin, ekvatoral bölge ile Doğu Karadeniz kıyılarında yağışlar genellikle bütün bir yıla düzenli olarak dağılır. Böyle yerlerin yağış rejimi düzenlidir. Orta Asya ile Akdeniz Bölgesi'nde de yağışlar yılın belirli aylarına toplanır. Böyle yerlerde de yağış rejimi düzensizdir.

Genel hava dolaşımı, kara ve deniz dağılışı, yer şekilleri ve yükselti gibi etkenlerden dolayı yeryüzünün her tarafı aynı oranda yağış almaz. Yeryüzünde, aynı miktarda yağış alan noktaların birleştirilmesiyle eş yağış eğrileri (izoyet) elde edilir. Bu eğrilerden yararlanarak yağış haritaları oluşturulur.

Dünya Yıllık Ortalama Yağış Haritası

Yeryüzündeki yıllık ortalama yağış dağılışını gösteren harita incelendiğinde aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkar:

* En çok yağış alan yerler; ekvator ve çevresi, muson bölgeleri, orta kuşaktaki karaların batı kıyıları ile sıcak kuşaktaki karaların doğu kesimleridir. Buralarda yıllık ortalama yağış miktarı 1000 mm'nin üzerindedir.

* En az yağış alan yerler; 30° kuzey ve güney enlemleri civarı (Subtropikal yüksek basınç alanları), kutup bölgeleri ve orta kuşaktaki karaların yüksek dağlarla çevrili iç kısımlarıdır. Buralarda yıllık ortalama yağış miktarı 250 mm'nin altındadır.

Nemlilik ve Yağış konusuna dönmek için buraya tıklayınız.

Yorumlar

  1. Jung Yong Melike Hwa19 Şubat 2014 15:42

    Teşekkürler efendim, işime yaradı.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri