Asit Yağmurları

Özellikle termik santrallerde ve motorlu araçlarda kullanılan fosil yakıtların yanması sonucu atmosfere bırakılan başta kükürtdioksit (SO2) olmak üzere, azotoksitler ve diğer kirleticilerin karmaşık bir süreç içinde havadaki öteki kimyasallarla (özellikle nemli bölgelerde su buharı ile) tepkimeye girmesi ile oluşan sülfürik asit (H2SO4) ve nitrikasit (H2NO3)'in yağmur, kar ve dolu gibi hidrometeorlarla yere ulaşması "Asit Yağışları" olarak adlandırılır. Asit yağışlarına bağlı olarak toprak, göl ve akarsularda gözlenen asit Birikimlerinin yanısıra, kuru sülfat ve nitrat partiküllerinin çiğli ya da sisli ortamda nemlenmesi sonucu kuvvetli asitik çözeltiler toprakta depolanabilmektedir.

Asit Yağmurlarının Neden Olduğu Zararlardan Bazıları

- Toprakta bulunan alümin-yumun çözülerek içme sularına karışması ve bu yolla insanların zehirlenmeleri,
- Göl ve akarsuların asit dengesinin bozulması, su ekosisteminin bozulması, tüm canlı organizmaların etkilenerek bazı su ürünlerinin yok olması,
- Orman örtüsü ve kentlerdeki yeşil alanların ve ağaçlıkların kuruması, yok olması,
- Tarihsel - kültürel kalıntı ve eserlerin, binaların çözünme ufalanma ve aşınma gibi süreçlerle tahrip olması.

Asit yağışları tüm dünyamız için bir tehlike oluşturmakla birlikte en büyük hasar, Avrupa ve Kuzey Amerika üzerinde toplanmıştır. Asit yağışları, çevre kirliliğinin özellikle de hava kirliliğinin sınır tanımadığını, etkilerinin global olarak görüldüğü dünyanın ekolojik dengesi, ve insanlık için ortak bir tehlike oluşturduğunu gösteren iyi bir örnektir.

Türkiye'de asit yağışlarının ya da asit birikimlerinin ormanlar ve yeşil alanlar üzerinde etkili olduğu sahaların başında Göktaş (Murgul), Samsun - Gelemen ve Muğla - Yatağan gelmektedir. Sanayi bölgelerinin artışına paralel olarak Marmara Bölgesi ve Batı Karadeniz'inde ileride asit yağışlarından etkilenebilecekleri tahmin edilmektedir.

Hava Kirliliğinin Etkileri konusuna dönmek için buraya tıklayınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri