Suyun Genel Özellikleri

Doğal sular, çözünmüş ve askı halinde bulunan yabancı maddeleri ihtiva ederler. Ekseriya, suyu kullanabilir hale getirmek için bu maddeler ya tamamen sudan ayrılır veya miktarları muayyen bir değerin altına düşürülür.

Suların özellikleri dört grupta ele alınır:

1. Fiziksel özellikler
2. Kimyasal özellikler
3. Bakteriyolojik özellikler
4. Radyoaktif özellikler

1. FİZİKSEL ÖZELLİKLER

Su, moleküllerden yapılmış ve her su molekülü iki hidrojen atomu ile bir oksijen atomundan meydana gelmiştir. Özellikleri itibariyle kokusuz, renksiz, saydam bir sıvıdır. Ancak kalın tabakalar halinde su, yeşil-mavi bir renk görünümü alır.

Suyun fiziksel özelliklerinin tayini için aşağıdaki parametrelerle ölçülür:

a- Sıcaklık: İçme sularının ne çok sıcak, ne de çok soğuk olması iyi değildir. 7-12°C arasındaki sıcaklıklar tavsiye edilmektedir.
b- Bulanıklık: İçme ve kullanma suyunun berrak olması gerekir. Sudaki bulanıklılık şilt, kil, mil, parçalanmış organik madde plankton ve bakterilerin varlığından ileri gelir.
c- Renk: Suyun renkli olması su içerisinde çözünmüş ve kolloid halde yabancı maddelerin bulunduğunu gösterir.
d- Tad ve Koku: Suda bulunan canlı veya ölmüş haldeki mikroorganizmalar çözünmüş hâlde bulunan H2S, metan ve CO2 gibi gazlar organik maddeler, sodyum klorür ve demir bileşikleri; diğer elementlerin karbonat ve sülfat suları ile fenollü maddeler, suya renk ve koku verirler.

2. KİMYASAL ÖZELLİKLER

Yeraltı sularının kimyasal özellikleri, suyun süzüldüğü zeminin litolojik özelliklerine, yerüstü sularının kimyasal özellikleri ise hidrolojik havzanın karakterine bağlıdır.

a- pH değeri: pH değeri, suyun asit veya alkali karakterde olduğunu gösterir. Saf suyun pH derecesi 7'dir. pH>7 ise bazik, pH<7 ise asitik özelliği vardır.

b- Karbondioksit: Fazla miktarda karbondioksit ihtiva eden sular temas halinde bulundukları yüzeyleri korrazyona (aşındırmaya) uğratırlar.

c- Sertlik derecesi: Suda bulunan kalsiyum, magnezyum tuzları sulara sertlik verir. Sertlik derecesiyle ilgili çeşitli ölçekler yapılmıştır. En çok kullanılanı "Fransız Sertlik Derecesi"dir. Bu ölçekte 1 Fransız Derecesi (1Fr°) litredeki 10 mgr. kalsiyum ve magnezyum bikarbonata eşittir.

Sertlik

Derecesi (Fr°)
Su Sınıfı
0-10Menba suyu
11-22Tatlı su
23-32Sert so
33-54Çok sert su
55'ten fazlaAşırı sert su

Sertlik derecesine göre su sınıfları

Bir dereceye kadar sertlik insan sağlığı için faydalıdır. Kireç, bilhassa çocuklar için çok faydalıdır. Ancak sertliğin muayyen bir dereceyi aşması halinde suyun tadı bozulur.

d) Demir: Suya kötü tad verir.
e) Manganez: Suda ekseriya demir ile birlikte bulunur. Manganez miktarının 0.5 mg/lt'yi geçmesi halinde suyun tadı bozulur. Aynı zamanda suya siyah renk verir.
f) Klorür: Suyun tadını bozar.
g) Azot bileşikleri: Organik kirlenmeye sebep olurlar.
h) Toplam organik madde: Bakteri ve mantarların teşekkül edip suda çoğalmalarına sebep olur.
ı) Zehirli maddeler: İnsan sağlığı için tehlikeli maddelerdir. Suda bulunmaları tehlikeli sonuçlara neden olabilir.

3. BAKTERİYOLOJİK ÖZELLİKLER

Sular, salgın hastalık yapan çeşitli mikroorganizmaları ihtiva edebilir. Suların bakterilerle kirlenmesi kanal sularının meskun bölgelerden getirdiği kirleticilerle olmaktadır. Bu nedenle içme suları yüzeysel su kaynaklarından temin ediliyorsa bakteriyolojik özelliklerinin bilinmesi gerekir.

4. RADYOAKTİF ÖZELLİKLER

Radyoaktif maddeler sulara tabii yollardan veya otomatik enerji kullanan sanayi tesislerinden, nükleer deneme merkezlerinden, uranyum maden işletmelerinden vb. karışır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri