Hava Kirliliğinin Sebepleri

Avrupa'da 18. yy.'da başlayan sanayileşme, hızlı nüfus artışı ve şehirleşme, olumlu ve olumsuz etkilerini erken gösterdi ve Avrupalılar bunların tedbirlerini de bizden daha erken almak zorunda kaldılar.

Hava Kirliliği

Türkiye'de hızlı sanayileşme ve şehirleşme hareketleri, Cumhuriyet devrinde kendini daha belirgin olarak hissettirmeye başlamış, bilhassa da 1950'lerden sonra sanayileşme, şehirleşme ve hızlı nüfus artışı, köyden şehire göç, çarpık şehirleşme (gecekondulaşma ve plansız şehirleşme) gözle görülür bir şekilde olmaya başlamıştır. Bütün bu zincirleme olayların sonucunda ise, çevrede bozulmalar görülmeye başlamıştır. Bu bozulma olayı, öncelikle kendini havada hissettirmiştir.

Hava kirliliği genel anlamda, sanayi kuruluşlarınca meydana gelen emisyonların yeteri kadar önlem alınmadan atmosfere bırakılması, ulaşım araçlarından kaynaklanan egzoz gazlarının atmosfere verilmesi, çeşitli endüstri tesisleri ve konutlarda yakılan özellikle fosil yakıtlardan ortaya çıkan partikül, duman, is, kükürt, azot oksitler ve hidrokarbonlardan oluşmaktadır.

Bu genel tanımla belirtilen hava kirlenmesinin 21. yy.'ın önemli problemi olmasının birçok sebebi vardır. Hava kirliliğinin başlıca sebepleri aşağıdaki ana başlıklar altında toplayabiliriz.

1. Yanma Olayları
2. Hızlı Nüfus Artışı
3. Plansız Şehirleşme ve Sanayileşme
4. Meteorolojik Olaylar ve Topoğrafik Yapı
5. Yeşil Alanların Azalması
6. Kentleşme ve Kentleşme Dokusu
7. Motorlu Taşıtlardan Kaynaklanan Kirlilik

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri