Hava Kirliliğini Önleme Çalışmaları

Bütün canlıları ve eşyayı tehdit eden hava kirliliğinin önlenebilmesi için dünyada ve Türkiye'de programlı çalışmalar yapılmaktadır.

Türkiye bu konuda, BM çevre programı (UNEP), BM. Avrupa Ekonomik Komisyonu (ECE), Dünya Sağlık Teşkilatı WHO, NATO ve OECD teşkilatları ile işbirliği halinde çalışmaktadır.

- Bütün problemlerin çözümünde olduğu gibi hava kirliliğinin çözümünde de öncelikle eğitime ağırlık verilmeli, çevre eğitimi dersleri okutulmalı ve halk da bu konuda çeşitli yollarla bilinçlendirilmelidir.

- Bununla birlikte kaliteli yakıt kullanımı (is ve duman oranı az) teşvik edilip, desteklenmeli, imkanlar ölçüsünde ısınmada fosil yakıtlardan uzaklaşılmalı, doğal gaz, elektrik, güneş enerjisi ... vb. alternatif yollara ağırlık verilmeli ve bilhassa yakıcıların eğitimi sağlanmalıdır.

- Egzoz gazlarının kontrolü için tedbirler alınmalı, filitre zorunluluğu getirilmelidir.

- Endüstri kuruluşlarının bacaları da yüksek olmalı ayrıca modern imkanlardan faydalanılıp filitre taktırılmalıdır.

- Hava kirliliği ölçümleri her yerleşim biriminde düzenli ve sürekli olarak yapılmalıdır.

- Konuyla ilgili teşkilatlanmalar ve uluslararası ilişkiler hızlandırılmalı

- Bu konuda, yasal tedbirler alınmalı, kanun ve yönetmeliklere uymayanlar titizlikle izlenip, gerekli cezalarla (para, hapis., vb.) cezalandırılarak çevre ve insan sağlığı korunmalıdır.

Unutulmamalıdır ki bütün faaliyetler insanın huzurlu ve sağlıklı olarak sağlıklı bir ortamda yaşaması için yapılmaktadır.

Bu nedenle, bu konudaki çalışmalara daha çok ağırlık verilmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri