Hindistan

Hindistan Bayrağı
Yüzölçümü: 3,287,590 km²
Yönetim biçimi: Parlamenter Federal Cumhuriyet
Başkent: Yeni Delhi
Nüfusun etnik dağılımı: Hint-Aryan %72, Dravidian %25, Moğol ve diğer %3 (2000)
Din: Hindu %81.3, Müslüman %12, Hıristiyan %2.3, diğer %4.4 (2000)
Dil: İngilizce, Hintçe, Bengali (resmi), Telugu (resmi), Marathi (resmi), Tamil (resmi), Urdu (resmi), Gujarati (resmi), Malayalam (resmi), Kannada (resmi), Oriya (resmi), Punjabi (resmi), Assamese (resmi), Kashmiri (resmi), Sindhi (resmi), Sanskrit (resmi), Hindustani

1. COĞRAFİ KONUM

Nüfus bakımından dünyanın ikinci; yüzölçümü bakımından ise dünyanın 7. büyük ülkesi olan Hindistan; Kuzey Yarımkürede Güney Asya'da Hint Yarımadası üzerinde yer almaktadır. Ülkenin Güneyinde Hint Okyanusu, Doğusunda Bengal Körfezi, Batısında Umman Denizi ve Kuzeyinde Himalayalar yer almaktadır.

2. MUSON RÜZGARLARI

Ülkede görülen başlıca iklim tipleri karasal iklim, çöl iklimi ve muson iklimidir. Bölgede yazın etkili olan ve Hint Okyanusu üzerinden Himalaya Dağlarına doğru esen yaz musonları çok yağış bırakırken kışın bunun tam tersi olacak şekilde karadan denize doğru esen kış musonları belirgin bir kuraklığa neden olmaktadır. Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Çerapunçi'ye yılda 12.000 mm yağış düşmektedir. Ülke coğrafi konumu nedeniyle yazın seller, taşkınlar, fırtınlar, yıldırımlar ile boğuşurken, kışın da kuraklıkla mücadele etmektedir.

3. NÜFUS ARTIŞI

Nüfus bakımından dünyanın 2. büyük ülkesi olan Hindistan'ın nüfus artış hızı oldukça yüksektir. Nüfusu her ay yaklaşık olarak 1 milyon artmaktadır. Ülkede doğum kontrol yöntemlerinin yaygın olmaması, kürtajın yasaklanması ve eğitimsizlik nedeniyle nüfus sürekli artmaktadır. Önümüzdeki süreç içerisinde Hindistan nüfus artış hızını düşürecek politikalar izlemez ise 20 yıl içerisinde şu an dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'i geride bırakacaktır.

Nüfusun hızlı artması beraberinde birtakım sorunları da ge-tirmektedir. Doğal kaynaklar hızlı bir şekilde tükenmekte tarımsal üretim ülkeye yetmemekte, ülke bol miktarda gıda maddesi ithal etmekte bunun sonuncunda da dış ticaret açığının artmaktadır. Ülke sürekli artan nüfusu ile gıda üreten ülkeler açısında önemli bir pazar alanıdır.

DÜNYA NÜFUSU 2050 YİLİNDA 9 MİLYAR 150 MİLYONU BULACAK

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) verilerine göre, 2009 yılında nüfusu 1 milyar 198 milyon olan Hindistan, 415,8 milyonluk artışla 1 milyar 613,8 milyona ulaşacak ve şu anda kendisinden 147,8 milyon daha fazla nüfusa sahip Çin'in 196,8 milyon önüne geçecektir.


Hala kimlik kartı uygulamasının olmadığı Hindistan'da 2.5 milyon sayım görevlisi kesin nüfusu belirlemek için ülkenin dört bir yanına dağılmaya başladı. Nüfus sayımı işleminin tam 11 ay sürmesi bekleniyor.


4. TARIM ve HAYVANCILIK

Hindistan ekonomisinde son yıllarda sanayi sektörü gelişme gösterse de ekonominin temeli tarım ve hayvancılıktır. Ülke nüfusunun %64'ü tarım sektöründe çalışmaktadır. Tarım alanları oldukça geniş olan ülkede tarım ve hayvancılıkta ekstansif yöntemler kullanılması ve belirgin bir kış kuraklığının yaşanması nedeniyle verim oldukça düşüktür. Ülke dünya pirinç üretiminde ikinci sırada yer almaktadır. Ülkedeki hızlı nüfus artışı tarımsal üretimin yeterli olmamasına neden olmaktadır. Ülke nüfusun beslemek için bol miktarda gıda maddesi ithal etmektedir.

Ülke, dünyanın en fazla büyükbaş hayvanına sahip olan ülkesi-dir.Ancak hayvancılıkta da ekstansif yöntemlerin kullanılması ve dini inanışlar hayvancılıkta istenen verimin az olmasına beklentilerin karşılanmamasına neden olur. Ülkede son yıllarda tarımsal üretimi arttırmak için çalışmalar yapılmaktadır.


YEŞİL DEVRİM; Hindistan'da daha fazla verim elde etmek amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda verim değeri yüksek olan tohumlar ile pirinçte %350,buğdayda %900 gibi çok büyük bir oranda verim artışı sağlanmıştır.


5. YAZILIM DEVİ

Ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılığa dayanan Hindistan özellikle son yıllarda sanayi sektöründe yaptığı atılımlarla kendinden söz ettirmekte. Ülkenin Uzay sanayi, askeri sanayi, bilişim teknolojileri, nükleer enerji gibi alanlarda yaptığı yatırımlar günden güne artmaktadır.

MERAKLISINA

Hindistan'ın en büyük ikinci bilişim teknolojisi firması olan Wipro'nun faaliyet alanı, yazılım geliştirme, iş süreçlerinin tedariki, yönetim danışmanlığı ve mühendislik destek hizmetleri. Yıllık 5 milyar dolar cirosu olan ve 102 bin kişinin çalıştığı Wipro, 35 ülkede faaliyet gösteriyor. Wipro, faaliyetlerinin yüzde 80'ini ise ABD, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden yürütüyor.

GÜNEY ASYA'DA SULAR DURULMUYOR!

Hindistan Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, orta menzilli, karadan karaya "Agni-II" füzesi denemesinin, başarılı bir şekilde tamamlandığını belirtti.

Denemenin ülkenin doğusundaki Orissa eyaletinde yapıldığı açıklandı. Agni-II füzesinin 2 bin kilometre menzili bulunduğu ve 1000 kilogram ağırlığa kadar konvansiyonel ve nükleer başlık taşıyabilme kapasitesi olduğu kaydedildi. Pakistan'ın elinde 70 ile 90 arasında nükleer silah başlığı bulunurken, komşusu ve rakibi Hindistan'da 60 ile 80 arası nükleer başlık olduğu tahmin ediliyor.

6. ULAŞIM

Nüfus bakımından Dünyanın ikinci büyük ülkesi olan Hindistan aynı zamanda dünyanın en büyük demiryolu ağlarına da sahiptir. Ulaşımda en çok demiryolu tercih edilmektedir.

HİNDISTAN'DA DEMİRYOLU KAZALARI

Demiryollarında en çok ölümlü kazalar genelde Asya'da meydana gelmektedir.Hindistan, Pakistan bu konuda rekor kırmış durumda. İnsanların salkım saçak trene bindiği bu iki ülkede meydana gelen kazalarda yüzlerce insan can vermektedir. 1981 yılında Hindistan'da yola çıkan ve kutsal sayılan ineğe çarpmamak için ani fren yapıp makas değiştiren makinist 268 kişinin ölümüne neden oldu.

• 6 Haziran 1981: Hindistan kasırga nedeniyle trenin nehre yuvarlanması sonucu yaklaşık 800 kişi hayatını kaybetti.
• 20 Ağustos 1995: Hindistan'da 2 trenin çarpışması sonucu 350 kişi öldü.
• 2 Ağustos 1999: Hindistan'da 2 trenin çarpışması sonucu 285 kişi öldü.
• 28 Mayıs 2010; Hindistan''da yolcu treninin raydan çıkması nedeniyle 146 kişi öldü.

Ganj Nehri
Ganj Nehri

7. GANJ NEHRİ

Hindistan'ın kuzeyinden doğan ve Bengal Körfezine dökülen Ganj Nehri tarımsal üretim, sanayi, nüfus ve yerleşme açısından ülke için oldukça önemli dir. Ayrıca Hinduizm inancına göre de Ganj Nehri kutsal sayılmaktadır. Hinduizm inancında her ne olursa olsun Ganj Nehrinin kirlenmeyeceği inancı vardır. Bu nedenle yıllarca kirliliğe karşı önlem alınmamış; birçok kanalizasyon hattı ve fabrika atıkları nehre boşaltılmıştır. Sanayiye bağlı aşırı kirliliğin yanı sıra ölen çoçukların Ganj Nehri'ne atılmaları, yakıldıktan sonra ölülerin küllerini nehre atılması günlük ihtiyaçların nehirden karşılanması kirliliği daha da arttırmaktadır. Şifalı olduğuna inanılan nehrin suyunun içilmesi de de sarılık, tifo gibi salgın hastalıklara neden olmaktadır.

8. KEŞMİR SORUNU

Coğrafi olarak Hindistan, Pakistan, Afganistan ve Çin'in kesişme noktasında yer alan Keşmir Pakistan'la Hindistan arasında en önemli sorundur. Keşmir sorunu bu iki ülke arasında uzun süredir gerginlik ve uzlaşmazlık sebebidir.

Keşmir Haritası
Keşmir Haritası

Keşmir Hindistan'la Pakistan arasında üç büyük savaşa sebep olduğu gibi, çoğu kez Pakistan'la Hindistan'ı savaşın eşiğine kadar getirmiştir. Bu gerginlik aynı zamanda iki ülkeyi silahlanma konusunda tehlikeli bir yarışın içine sokmuştur. Bu yarış sebebiyle her ikisi de sadece birbirlerini değil bütün bölgeyi tehdit edecek miktarda nükleer silah sahibi olmuşlardır.

1952'de BM gözetiminde Hindistan'la Pakistan arasında imzalanan barış anlaşmasıyla Keşmir halkı arasında Pakistan veya Hindistan'dan hangisini tercih ettikleri konusunda bir referandum yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak o tarihten buyana Hint yönetimi bu anlaşmanın gereğini yerine getirmemiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri