Japonya

Japonya Bayrağı
Yüzölçümü: 377,835 km²
Yönetim biçimi: Meşruti Monarşi
Başkent: Tokyo
Diller: Japonca
Nüfus: 127,530,000 (2009)
Din: Shinto ve Budizm %84, diğer %16

1. COĞRAFİ KONUM

Japonya, Asya'nın doğu kenarı boyunca bir yay oluşturacak şekilde kuzeydoğudan güneybatıya uzanan dağlık bir takımada grubu üzerinde yer almaktadır.

Dört büyük ada Japonya'nın % 97'sini kaplar. Geriye kalan % 3'lük bölümü ise yaklaşık 3900 tane küçük adadan oluşur. Ülke doğu ve güneyden Büyük Okyanus, kuzeyden Ohotsk Denizi, batıdan Japon Denizi ile çevrilidir. Ülkeyi çevreleyen denizler, Japonya'nın "izole ve kendi uygarlığını geliştirebilmiş bir adalar ülkesi" olarak tanınmasında etkili olmuştur.



2. GÜNEŞİN ÜLKESİ

Japonca adını oluşturan kanji karakterler "güneş" ve "köken" anlamına gelir. Bu nedenle Japonya "Doğan Güneşin Ülkesi" diye de bilinir.

3. MUSONLAR

Japonya'da muson iklimi egemendir .Ancak enleme ve yüksek-liğe bağlı olarak sıcaklık ve yağış şartlarında önemli farklılıklar ortaya çıkar. Kuzeydeki Hokkaido Adası ile Honşu Adası'-nın kuzey kesimlerinde, Oya Şivo soğuk su akıntısına ve İç Asya'dan gelen soğuk hava kütlelerine bağlı olarak kışlar çok soğuk ve karlıdır. Güneye doğru gidildikçe kışlar ılımanlaşır, yüksek yerler dışında kar yağışı görülmez. Yazlar sıcaktır ve yaz musonları sayesinde bol yağışlı geçer. Sıcaklık ve yağış miktarlarında kuzeye doğru azalmalar olur. Ülkenin içlerinde şiddetli rüzgâr, tayfun ve sağanak yağışlar görülür.Japonya ılıman ve bol yağışlı iklimi sayesinde çok zengin bir bitki örtüsüne sahiptir.

4. BİR DEPREM ÜLKESİ

Japonya'da çok sayıda volkan bulunmaktadır. Tarihî devirler içinde Japonya'da birçok volkanik patlama olmuştur. Günümüzde hâlâ 200'ün üzerinde aktif volkanik dağ vardır. Dünyadaki aktif volkanların 1/7'sine yakını dünya karalarının yalnızca 1/400'ünü kaplayan Japonya'da yer alır. Japon Adaları yalnızca önemli volkanik faaliyetlere sahne olmakla kalmaz, aynı zamanda dünyanın sismik açıdan en aktif bölgelerinden birisi üzerinde yer alır. Volkanik patlamalar ve tayfunlar gibi doğal felaketler Japonların günlük yaşamın bir parçasıdır. En büyük potansiyel tehlikeyi oluşturan depremler sık ve yaygındır. Çoğu küçük alanları etkilese de yılda ortalama 1500 deprem kaydedilir. Ortalama her üç yılda bir ise yıkıcı depremler meydana gelir.

Japonya'da 1923 yılında meydana gelen depremde yaklaşık 143.000 kişi ölmüş ve şehirdeki binaların 2/3'ünden fazlası çökmüştür. 1995 yılında meydana gelen Kobe Depremi'nde ise 5500 kişi yaşamını yitirmiştir.


Fıji Dağı

5. FUJİ DAĞI

3.766 m yüksekliğiyle Japonya'daki en yüksek dağdır. Fuji, aynı zamanda etkin bir yanardağ olmasına karşın, 1707-08 yıllarındaki patlamasından bu yana volkanik etkinlik gösterme-miştir.Fuji Dağı, uzun eğimli yamaçlara sahip ve orantılı, koni biçiminde bir yanardağdır. Fuji-Hakone-Izu Millî Parkı'nda yer almaktadır.Dağ, açık ve nemsiz bir günde, Japonya'nın başkenti Tokyo'dan da görülebilmektedir. Japon halkı, eski çağlardan beri Fuji Dağı'na kutsal bir dağ olarak tapmıştır.

6. NÜFUS

Japonya, hem kapladığı alanın nispeten küçük olmasına hem de nüfusunun kalabalık olmasına rağmen, görülmemiş türdeş yapısı ile ayrı bir bölge olarak kabul edilmektedir.Ülke nüfusunun yaklaşık % 79'u şehirsel nüfustan oluşmaktadır. Japonya km2 başına 338 kişiyi bulan nüfus yoğunluğuyla dünyanın en yoğun nüfuslu ülkeleri arasında yer alır. Ancak topraklarının %70'ten fazlasının yerleşime elverişli olmayan dağlık alanlardan oluşması nüfusun ova, alçak düzlükler ve kıyılarda toplanmasına yol açmıştır. Japonya'da ortalama yaşam süresi oldukça uzun-dur.Günümüzde bu oran kadınlar için 84'e ve erkekler için 77'ye çıkmıştır.

7. BALIKÇILIK

Japonya topraklarının yaklaşık %13'ü tarıma uygundur. Bu nedenle Japonya tarımda dışa bağımlıdır. Dünyanın en çok tarımsal ürün ithal eden ülkelerinden biridir. Tarım alanlarının büyük bölümü, kıyı ovalarında ve dağlar arasındaki vadilerde toplanmıştır. Tarım alanlarının darlığı, modern yöntemlerle tarımın yapılmasını zorunlu kılmıştır.Tarım makineleri, ekim yöntemleri (yoğun ekim gibi) ve gübreler sayesinde, dar alanda ülkenin toplam meyve ve sebze ihtiyacının yarısı üretilir. Özellikle yeni teknolojilerin bu başarıdaki rolü çok büyüktür. Japonya'da bazı tarım ürünleri, toprak olmaksızın, su içinde, (hidrofonik yöntem) üretilmektedir. En önemli tarım ürünü pirinçtir.

8. TARIM

Japonların beslenmesinde deniz ve deniz ürünleri vazgeçilmezdir. Balıksız bir beslenme Japonya'da düşünülemez. Bu da balıkçılığı Japonya'da önemli bir sanayi dalı hâline getirmeye yetmiştir. Son derece modern yöntemlerle yapılan açık deniz balıkçılığı sayesinde ülke, avlanan balık miktarı açısından dünyada ön sıralarda yer alır. Balıkların toplam beslenme içindeki yeri 1/4'tür. Tüketim çok yüksek olduğundan dışarıdan balık ithal edilmektedir.

9. TEKNOLOJİ VE SANAYİ

Japonya, birçok sanayileşmiş ülkeden farklı olarak sanayinin gelişmesini destekleyecek ve onun ihtiyaçlarını karşılayacak enerji ve maden kaynaklarından yoksundur. Bu nedenle de ithal ham madde-lere bağımlılığı yüksektir. Günümüzde, kömür, petrol, doğal gaz ve demir cevheri (aynı zaman da buğday, pamuk ve kereste) gibi temel ham maddelerin % 90'dan fazlasını ithal etmektedir. Bu yüzden temel ham maddeler için dünya pazarlarında rekabet etmek zorunda kalmakta ve uluslar arası ticarette meydana gelen bir karışıklık ya da kopukluktan kolaylıkla etkilenebilmektedir.

Günümüzde Japonya elektrik, elektronik, optik alet ve makine üretiminde birinci; demir-çelik sanayisinde ikinci sırada yer alır. Japonya, ABD ve Almanya'dan sonra dünyanın üçüncü büyük ticaret ülkesidir Ülkenin yılda yaklaşık 100 milyar dolar ticaret fazlası vardır.

10. ULAŞIM

Japonya demir yolu ulaşımı başta olmak üzere dünyada en gelişmiş ulaşım ağlarından birine sahiptir. Gelişen teknoloji ile birlikte saatteki hızı 300 km'ye kadar ulaşabilen hızlı trenler ülkede seferler yapmakta-dır.Japonya'daki kara yollarının toplam uzunluğu bir milyon 100 bin km'yi aşmıştır. Bu değer, Fransa ve İngiltere'dekinin iki katı, ABD'dekinin 4,5 katıdır. Japonya'da çok sayıda uluslararası hava alanı bulunmaktadır. Japonya'nın bir ada devleti olduğu hatırlandığında havaalanlarının, ülkeyi dış dünyaya bağlamak bakımından ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.Deniz yolu da ulaşımın önemli araçlarından biridir Japonya, teknolojinin son ürünlerini bu alanda da kullanmaktan geri kalmamıştır.

11. KÜLLERİNDEN DOĞMAK

Japonya İkinci Dünya Savaşı sonunda nüfus ve iş gücü kaybına uğrarken ekonomik bakımdan da büyük bir darbe almıştır. Nüfusu yorgun düşmüş; ülkede her dört evden biri yok olmuş, Hiroşima ve Nagazaki şehirleri atom bombasının etkisiyle çorak ve boş arazilere dönüşmüş; sanayi tesisleri, elektrik santralleri, tersaneler ve ulaşım ağları tümüyle tahrip edilmişti. Japonya 40 yıl gibi kısa bir sürede tüm kayıplarını telafi ettiği gibi yeni ve güçlü bir ekonomik yapı kurmayı başararak dünyadaki en ileri teknolojiye sahip ülkelerden biri oldu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri