Yanma Olayları

Havayı kirleten en önemli olay, yanmadır. Fosil yakıt olarak tanınan petrol, gaz, kömürün yakılması sırasında çıkan gazlar hava kirlenmesinin önemli sebeplerinden biridir. Hele bu yanma işi usulüne göre yapılmazsa kirletici gazlar ortama daha çok çıkmakta ve daha zararlı olmaktadır.



Bilhassa enerji elde etmek, konutları ısıtmak, motorlu araçları hareket ettirmek gibi modern hayatın gereği olan faaliyetlerde görülen suni yanma olayları yanında doğal olaylar sonucu oluşan yangınlarla da hava kirliliği olabilmektedir. Mesela; orman yangınları, volkanik patlamalar sonucu ortaya çıkan is, duman, toz vb. ile karbondioksit, karbonmonoksit, azotdioksit ve kükürtdioksitler hava kirlenmesinde etkili olmaktadırlar.

Yurdumuzda önce Ankara'da, sonra İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Kayseri, Erzurum, Diyarbakır, Eskişehir gibi birçok şehrimizde görülen hava kirliliğinin en önemli sebebi, fosil yakıt kullanımıdır. Alınan tedbirler sayesinde bazı illerimizde önlenebilen kış aylarındaki hava kirlenmesi kalitesiz fosil yakıt kullanımından kaynaklanmaktadır.

Yakıtlardan kaynaklanan hava kirliliğini önlemenin en önemli yolu olarak önce yakıcıların eğitimi, sonra doğal gaz, elektrik ... vb. temiz yakıtların kullanımı ve olayın kanunlarla takviye edilmesi, desteklenmesi söylenebilir.

Hava Kirliliğinin Sebepleri konusuna dönmek için buraya tıklayınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Coğrafya Dersleri Kazanımları Listesi

Coğrafi Konumun Türkiye Ekonomisine Etkileri

2014 TÜİK Tarım ve Hayvancılık Verileri